Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (20) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) China (1) clasic (58) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (10) Ficțiune (54) Ficțiune istorică (8) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grace Lin (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (7) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (3) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (3) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (5) Mihail Sebastian (1) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (2) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (7) Paulo Coelho (1) pentru copii (21) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (8) Roald Dahl (2) roman (17) romantism (1) romanță (3) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (9) tineri (1) Tom Sawyer (1) tragedie (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1) William Shakespeare (1)

ARHIVĂ

© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Danny campionul lumii, de Roald Dahl. Rezumat

Danny bucuros în spate la tatăl său

Tema principală

Tema principală a cărții "Danny, campionul lumii" de Roald Dahl este legătura strânsă dintre tată și fiu, în special prin aventurile lor în încercarea de a prinde fazani. Prin aceasta demonstrând că, prin ingeniozitate și curaj, oamenii obișnuiți pot deveni eroi în propriile lor moduri. De asemenea, cartea explorează ideea de a-ți depăși fricile, de a găsi bucurie în lucrurile simple ale vieții și de a avea curajul să faci ceea ce este corect, chiar și atunci când este dificil sau riscant. 

Rezumat scurt

"Danny, campionul lumii" este o carte scrisă de Roald Dahl despre aventurile unui băiat numit Danny și tatăl său, William. Cei doi trăiesc într-o rulotă și se ocupă cu repararea mașinilor într-un garaj. În timp ce se recuperează după o accidentare, Danny și tatăl său planifică să fure fazanii bogatului și puternicului domn Hazell pentru a-l umili. Cu ajutorul pastilelor de somn ale tatălui lui Danny, pe care le introduc în stafidele mâncate de fazani, reușesc să captureze 120 de păsări și să le ascundă. În timpul unei confruntări cu domnul Hazell, fazanii adormiți scapă și provoacă haos în jurul mașinii sale de lux. 

Rezumat detaliat

Danny, protagonistul poveștii, este un băiat născut în anii '60, a cărui mamă a murit brusc când el avea doar patru luni. Danny rămâne singur cu tatălui său, William. Cei doi locuiesc într-o rulotă veche în spatele stației lor de benzină și a atelierului de mecanică din sudul Angliei .Deși situația lor materială este modestă, Danny este un copil fericit datorită dragostei și atenției pe care i le acordă tatăl său. Acesta este un mecanic priceput și îi place să inventeze tot felul de dispozitive și jocuri pentru Danny. Cu răbdare și dăruire, tatăl îl învață pe Danny tainele mecanicii auto încă de mic copil. Cei doi petrec mult timp împreună în atelier reparând mașini și bucurându-se de compania reciprocă. 

În povestire apare și Mr. Victor Hazell, un bărbat bogat și antipatic, magnat al berii, care locuiește într-o vilă din apropiere. Acesta l-a amenințat pe Danny că îl va bate dacă va găsi amprente pe Rolls-Royce-ul său argintiu. La 9 ani însă, Danny află secretul tatălui său: el este un braconier, și în fiecare noapte pătrunde în Pădurea lui Hazell pentru a fura fazani. Deși inițial șocat, Danny promite să nu-l pârască. Într-o noapte însă, observând că tatăl său întârzie, Danny este cuprins de neliniște și decide să meargă să-l caute cu mașina pe care o reparaseră împreună. Speriat, dar hotărât să-și salveze tatăl, Danny pornește singur noaptea pe drumul întunecat către pădure. Ajunge acolo și îl găsește pe tatăl său rănit, căzut într-o groapă săpată de pădurari pentru a prinde braconieri. Reușește să-l scoată afară și să plece cu el acasă, făcând dovada unui curaj și a unei devotamente care-l fac demn de titlul de "Danny, campionul lumii".

Pe parcursul recuperării, William și Danny realizează că se apropie vânătoarea anuală de fazani a lui Mr. Hazell, un eveniment la care acesta invită aristocrați bogați și influenți din sudul Angliei. Ei decid să-l umilească pe Hazell prin braconarea tuturor fazanilor din pădure chiar înainte de vânătoarea grandioasă. Pentru a reuși acest lucru, ei pun pastile de dormit, în stafide pentru fazanii; tatăl lui Danny numește această nouă metodă "Frumoasa Adormită". După ce au capturat cu succes 120 de fazani din Pădurea lui Hazell, cei doi iau un taxi condus de Charlie Kinch (un alt braconier) până la vicariatul local, unde ascund fazanii. Apoi se întorc acasă pe jos.

A doua zi, soția vicarului (doamna Clipstone) aduce fazanii adormiți la atelierul tatălui lui Danny într-un cărucior pentru bebeluși special construit; cu toate acestea, fazanii încep să zboare din cărucior pe măsură ce efectul somniferului dispare. Păsările nu zboară departe, deoarece sunt încă somnoroase. În timpul agitației, Mr. Hazell sosește și, furios, îl confruntă pe Danny, pe tatăl său și pe Doc Spencer, acuzându-i că i-au furat fazanii. Cu ajutorul sergentului Enoch Samways, polițistul satului, Danny și tatăl său eliberează fazanii, în unele cazuri, în interiorul Rolls-Royce-ului lui Mr. Hazell, deteriorând vopseaua mașinii în proces. Pe măsură ce Mr. Hazell pleacă umilit, mulți dintre fazani se trezesc complet și zboară în direcția opusă proprietății lui Hazell. Cartea se încheie când Danny este aclamat ca "campionul lumii" de către tatăl său, Doc Spencer și sergentul Samways. Șase fazani au murit din cauza unei supradoze de somnifere, astfel că Doc Spencer le oferă câte doi fazani fiecăruia dintre sergentul Samways, doamna Clipstone și lui Danny și tatălui său. Danny și tatăl lui merg apoi în oraș, cu intenția de a cumpăra un cuptor nou de la domnul Wheeler pentru a-și coace fazanii. De asemenea, discută posibilitatea să încerce să braconeze păstrăv dintr-un pârâu local.

Apoi, așa cum plănuiseră, au mers la prăvălia din sat să cumpere provizii pentru prânz - pâine, brânză și mezeluri pentru sandvișuri. Cu traista cu mâncare în spate, au pornit veseli spre pârâul din păduricea de zadă, să învețe cum se prind păstrăvii. Era o zi minunată și aveau multe planuri. Tatăl lui Danny era cel mai palpitant și mai distractiv tată pe care și l-ar fi putut dori vreodată.

Personajele principale

Personajele principale din cartea "Danny, campionul lumii" de Roald Dahl sunt:

  1. Danny Smith - protagonistul cărții, un băiat englez în vârstă de aproximativ nouă ani. El trăiește într-o rulotă împreună cu tatăl său și se implică în aventuri pline de curaj și imaginație.
  2. William Smith - tatăl lui Danny, un personaj carismatic și aventuros. El este un mecanic priceput și un povestitor excelent. Tatăl și fiul au o relație strânsă și se bucură de timpul petrecut împreună.
  3. Victor Hazell - antagonistul poveștii, un bogat și puternic aristocrat. Hazell este proprietarul pădurii în care Danny și tatăl său se angajează în vânătoare ilegală de fazani. Ei își propun să îl umilească pe Hazell prin furtul fazanilor săi.

Ecranizare

Această carte a avut o singură ecranizare. Aceasta a fost adaptată într-un film de televiziune numit "Danny, the Champion of the World" și a fost produs în 1989 de Thames Television. Filmul a fost regizat de Gavin Millar și a avut în distribuție actori precum Jeremy Irons în rolul lui William Smith și fiul său, Samuel Irons, în rolul personajului principal, Danny Smith. Robbie Coltrane a interpretat rolul lui Mr. Hazell. Filmul a fost lansat pe DVD în Regiunea 2 în anul 2006.

Recomandări

  • "Matilda" de Roald Dahl
  • "Tom Sawyer", de Mark Twain.
  • "Charlie și fabrica de ciocolată" de Roald Dahl