Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (20) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) China (1) clasic (58) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (10) Ficțiune (54) Ficțiune istorică (8) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grace Lin (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (7) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (3) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (3) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (5) Mihail Sebastian (1) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (2) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (7) Paulo Coelho (1) pentru copii (21) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (8) Roald Dahl (2) roman (17) romantism (1) romanță (3) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (9) tineri (1) Tom Sawyer (1) tragedie (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1) William Shakespeare (1)

ARHIVĂ

© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Rezumat la toate volumele Cireșarii, de Constantin Chiriță

 

Despre romane

Cireșarii este un ciclu de cinci romane scrise de Constantin Chiriță, publicate inițial între 1956 și 1968. Aceste romane prezintă aventurile unui grup de șapte copii cunoscuți sub numele de "Cireșarii", care locuiesc în cartierul Cireșului dintr-un oraș nenumit. Seria capturează trecerea lor prin adolescență, dezvoltarea personală și construirea prieteniei, oferind atât mistere și soluții noi, cât și o gamă variată de emoții.

Volumul I. Cavalerii florii de cireș

cireșar în peștera întunecată

Prima carte din seria Cireșarii, "Cavalerii florii de cireș", a fost publicată inițial în anul 1956. Această carte a fost inițial intitulată "Teroarea Neagră", dar ulterior a primit titlul actual, care a devenit emblematic pentru întreaga serie. 

"Cavalerii florii de cireș" este primul volum din celebra serie "Cireșarii", scrisă de Constantin Chiriță. În acest volum, cititorii sunt introduși în lumea unui grup de copii aventuroși, cunoscuți sub numele de Cireșarii. Personajele principale sunt Tic și Maria, care sunt frați, Lucia, Dan, Victor, Ionel și Ursu. În această primă aventură, copiii plănuiesc o excursie de explorare în vacanța de vară, cu scopul de a completa o hartă veche care nu detalia suficient o peșteră misterioasă din zonă, nevizitată de decenii.

Tic, cel mai mic membru al grupului, și cățelul său Țombi, devin personaje cheie în desfășurarea poveștii. Deși inițial nu este luat în considerare pentru excursie din cauza vârstei sale, Tic se dovedește a fi un element indispensabil al echipei. Pe parcursul aventurii, copiii se confruntă cu numeroase dificultăți și complicații, inclusiv o confruntare cu un personaj cu intenții criminale în peștera care găzduiește ape subterane și numeroase mistere.

"Cavalerii florii de cireș" este o poveste despre curaj, prietenie și aventură, care îi duce pe cititori într-o călătorie plină de suspans și emoție. Este un roman care a captivat generații de cititori și continuă să fie o lectură populară pentru tineri și adulți deopotrivă.

Volumul II. Castelul fetei în alb

Fata în alb în castel

"Castelul fetei în alb" este al doilea roman din pentalogia "Cireșarii". A fost publicat inițial în 1958 și a avut mare succes în rândul publicului adolescent și nu numai în România în anii 1960, 1970 și 1980. Acțiunea romanului se desfășoară într-un castel plin de mistere, cu personaje enigmatice și mesaje codate.

Laura dorește să se împrietenească cu Cireșarii, dar bunica ei îi interzice acest lucru. Cu toate acestea, Laura decide să plece singură spre Castelul celor două cruci. Acolo, ea este capturată și făcută prizonieră. Cu scopul de a le comunica Cireșarilor despre captivitatea sa, Laura le trimite un bilet, care urmează un traseu foarte încâlcit prin diferite încăperi ale castelului. În bilet, fata descrie în detaliu majoritatea încăperilor castelului, dar omită să ofere informații concrete despre locul în care se află ea însăși. Cireșarii reușesc în cele din urmă să primească mesajul, iar Tic pornește pe urmele primului mesager.

În castelul fetei în alb, personajele descoperă indicii misterioase în fiecare încăpere, care le dezvăluie treptat secretele ascunse ale locului. Un bilet criptat conține cheia către misterul castelului, iar personajele trebuie să decodifice mesajele ascunse și să dezlege puzzle-urile complexe. Pe măsură ce explorează încăperile, descoperă simboluri enigmatice, obiecte vechi și inscripții secrete care dezvăluie pasaje secrete și camere ascunse. Atmosfera întunecată și plină de suspans a castelului se întrepătrunde cu aventurile Cireșarilor, în timp ce ei luptă pentru a elibera prizoniera și a descoperi adevărul din spatele mitului castelului celor două cruci.

Volumul III. Roata norocului

Cireșarii aleargă spre roata norocului

În volumul "Roata norocului" din seria "Cireșarii" de Constantin Chiriță, povestea începe atunci când Cireșarii, grupul de prieteni format din Dan, Costel, Maria, Tic și Ovidiu, primesc o invitație de la verișoara lui Dan de a petrece o vacanță într-o altă localitate.

Ajungând acolo, descoperă că localitatea este renumită pentru un bâlci extraordinar, iar Tic, unul dintre protagoniști, este atras de jocul de la Roata norocului. Cu toate acestea, el observă că proprietarul trișează și decide să descopere adevărul și să demonstreze înșelătoria.

Însă, în timp ce aceasta devine o preocupare a lui Tic, o problemă mai gravă apare. Din muzeul localității, niște statuete din lut de o valoare deosebită sunt furate, iar Tic este singurul care a apucat să le vadă în timpul vizitei lor la muzeu.

Astfel, Cireșarii se angajează într-o aventură plină de deducții, investigații și dialoguri, în încercarea de a rezolva ambele probleme. Ei se confruntă cu situații tensionate și surprinzătoare, întâlnesc personaje intrigante și se văd nevoiți să răstoarne situații pentru a descoperi adevărul și a rezolva misterul.

Pe parcursul călătoriei lor, prietenia dintre Cireșari se consolidează, iar cititorul este captivat de relațiile complexe dintre personaje. Într-o lume plină de aventură și suspans, Cireșarii demonstrează că prin unitate, inteligență și perseverență pot înfrunta orice provocare.

"Roata norocului" este o carte plină de acțiune, mister și emoție, în care prietenii își unesc forțele pentru a rezolva enigmele și a face față pericolelor care îi înconjoară. Romanul este apreciat în literatura română ca o operă de referință în genul aventurilor pentru tineret și continuă să fie solicitat de cititori de toate vârstele.

Volumul IV. Aripi de zăpadă

Cireșarii învăluiți de zăpadă

"Aripi de zăpadă" din seria "Cireșarii" este a patra carte scrisă de Constantin Chiriță. Povestea continuă aventurile cireșarilor, un grup de prieteni curajoși și plini de imaginație. În această carte, ei se confruntă cu o serie de evenimente palpitante în timpul unei tabere de iarnă.

Cireșarii devin celebri datorită aventurilor lor anterioare și sunt priviți cu admirație și imitați de copiii din tabăra de iarnă. Cu toate acestea, așteptările lor de a petrece vacanța cu distracție și concursuri de iarnă sunt perturbate când sunt nevoiți să înfrunte dificultăți și pericole neașteptate.

Ei se confruntă cu drumuri înzăpezite, avalanșe, prăpăstii și chiar lupi flămânzi. În plus, un grup de răufăcători apare în peisaj și încearcă să regleze niște conturi de la o lovitură mai veche. Acești tâlhari adaugă o nouă dimensiune de pericol aventurii lor.

Pe parcursul cărții, cireșarii descoperă resurse noi, putere și iscusință în lupta lor pentru rezolvarea misterului unei cutii albastre neprețuite. Ei se susțin reciproc, se completează și se ajută în eforturile lor comune. În ciuda provocărilor și obstacolelor întâlnite, eroii noștri își arată curajul și perseverența lor.

"Aripi de zăpadă" este o poveste plină de aventură și suspans, care testează limitele personajelor și le pune la încercare prietenia și devotamentul. Cititorul este captivat de subînțelesurile și tainele ascunse printre replicile personajelor, încercând să identifice intențiile și să înțeleagă deciziile lor.

Volumul V. Drum bun, Cireșari!

Doi cireșari se țin de mână pe plajă uitându-se spre apus

În romanul "Drum bun, cireșari!" din seria "Cireșarii" de Constantin Chiriță, cititorul se alătură cireșarilor într-o ultimă aventură emoționantă înainte de despărțirea de personaje. Cireșarii ajung pe malul mării, un loc considerat potrivit pentru încheierea călătoriilor lor pline de mister și peripeții.

În această călătorie finală, cireșarii se confruntă cu o nouă enigmă care îi duce în căutarea unei taine scufundate în adâncurile mării. Pe parcursul acestei căutări, ei rătăcesc prin povești vechi, întâmplări necrezute și civilizații apuse, ceea ce le oferă ocazia de a-și contura și înțelege mai bine propria personalitate.

Sentimentele personajelor ating cote înalte, iar cititorul trăiește o gamă largă de emoții odată cu aceștia. O surpriză finală vine ca o lovitură de teatru, aducând o nouă perspectivă asupra întregii povești. În paginile pline de nostalgie ale acestui volum, cireșarii se pregătesc pentru despărțirea inevitabilă.

Mulți cititori consideră că această provocare este mai fascinantă ca oricând, dar în același timp simt și regretul încheierii aventurilor. Această tristețe este un semn al poveștii bine scrise, care a captivat și acaparat cititorul în întregime. Cireșarii au devenit personaje cu care cititorii s-au identificat și le-au purtat în inimă.

În final, Drum bun, cireșari! reprezintă o călătorie plină de suspans, aventură și nostalgie. Această carte încheie seria "Cireșarii" într-un mod care lasă un gol în inima cititorului, dar în același timp îi oferă satisfacția unei povești bine povestite. Cu toate că aventurile cireșarilor se apropie de final, ele vor continua să trăiască și să fascineze în imaginația fiecărui cititor.

Personajele principale din seria Cireșarii

  1. Victor: Unul dintre protagoniști, Victor este un elev model, dotat cu o logică extraordinară. Inteligent și curajos, Victor este un lider natural în grupul Cireșarilor și contribuie la rezolvarea misterelor și aventurilor lor.
  2. Ionel: Fiul directorului școlii, Ionel este un membru activ al grupului Cireșarilor. Cu un spirit aventuros și o pasiune pentru descoperiri științifice, el aduce o perspectivă unică în aventurile lor.
  3. Dan: Un băiat năzdrăvan și plin de energie, Dan adaugă un strop de haz și imprevizibilitate în grupul Cireșarilor. Cu toate acestea, sub aparențele sale jucăușe, Dan se dovedește a fi un prieten loial și valoros pentru ceilalți.
  4. Maria: Sora lui Tic, Maria este descrisă ca o fată brunetă cu ochi visători și mișcări lente. Ea aduce o perspectivă sensibilă și o conexiune emoțională în aventurile Cireșarilor.
  5. Lucia: O fată blondă cu părul scurt și o atitudine aspră, Lucia are ochi iscoditori și mișcări sigure. Ea aduce un element de hotărâre și inteligență în grup, fiind capabilă să-și facă auzită vocea și să fie convingătoare.
  6. Ursu: Teodor Teodoru, poreclit Ursu, este un gimnast talentat cu o vedere uimitoare. El este unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Victor și aduce forță și abilități fizice în aventurile lor.
  7. Tic: Fratele Mariei, Tic este însoțit de cățelușul său simpatic numit Țombi. Cu o imaginație bogată și un spirit curios, Tic aduce o doză de aventură și entuziasm în grup.

Despre autor

Constantin Chiriță este autorul seriei Cireșarii. S-a născut pe 12 martie 1925 în comuna Ibănești, județul Vaslui, într-o familie de învățători. Pe lângă Cireșarii, Chiriță a scris și alte romane, a fost scenarist, reporter și dramaturg. El a reușit să păstreze scrierile sale departe de influența politică, iar Cireșarii au devenit una dintre cele mai populare și iubite serii de cărți din literatura română.

Recenzii carte

  • "Nici un roman pentru copii și tineret nu se poate compara, la noi, ca audiență și forță de fascinație cu Cireșarii." – Lucian Pricop, critic și istoric literar.
  • "Romanul pe care îl țin astăzi în mână adolescenții anului 2017 a fost citit, cu siguranță, și de părinții, dar și de bunicii lor." – Oana Soare, critic literar.
  • "Dovadă supremă de consacrare, cuvântul „cireșarii” devine substantiv comun." – Alex Ștefănescu, critic și istoric literar.
  • "Eu sunt un cireșar. N-aș fi fost niciodată un cireșar dacă Constantin Chiriță n-ar fi inventat cireșarii." – Nichita Stănescu.

Înregistrări și ecranizări

  • Cireșarii au fost adaptate și pentru teatru radiofonic.
  • Un Serial TV cu același nume a fost lansat în 1972.

Cărți similare

Dacă v-a plăcut seria Cireșarii, s-ar putea să fiți interesat de alte cărți pentru copii și tineret cu tematici similare, precum:

Aceste cărți vă vor purta într-o lume fascinantă și plină de aventuri, oferindu-vă o lectură captivantă și memorabilă.

Referințe

  • Informații preluate din Wikipedia
  • Lucian Pricop, Oana Soare, Alex Ștefănescu, Nichita Stănescu - citate din prefețe și interviuri
  • Site-ul www.ciresarii.com - informații despre autor și ediții ale cărților.