Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (20) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) China (1) clasic (58) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (10) Ficțiune (54) Ficțiune istorică (8) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grace Lin (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (7) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (3) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (3) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (5) Mihail Sebastian (1) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (2) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (7) Paulo Coelho (1) pentru copii (21) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (8) Roald Dahl (2) roman (17) romantism (1) romanță (3) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (9) tineri (1) Tom Sawyer (1) tragedie (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1) William Shakespeare (1)

ARHIVĂ

© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

"D-l Goe" de I.L. Caragiale: rezumat

Dl Goe in tren

Rezumat scurt

Plecarea spre București

Mam'mare, mămițica și tanti Mița promit lui Goe să-l ducă în București pentru a nu rămâne repetent. Împreună cu Goe, cele trei femei așteaptă cu nerăbdare pe peronul gării trenul care să-i ducă în capitală.

Discuții despre costumul lui Goe

Goe poartă un costum de marinar și o pălărie cu inscripția "le Formidable". Mam'mare și mămițica admiră costumul lui Goe și discută despre cum se pronunță corect "marinar".

În tren

După ce se urcă în tren, mam'mare aprinde o țigară, iar Goe vrea să stea în coridorul vagonului cu bărbații. Un tânăr îl avertizează pe Goe să nu scoată capul pe fereastră, iar acesta nu ascultă și după ce scoate capul începe să urle atunci când îi zboară pălăria.

Problema biletului

Conductorul cere biletele, dar Goe nu îl poate prezenta deoarece l-a pierdut odată cu pălăria. Cocoanele explică situația și încep o discuție cu conductorul și cu un băiat urât din tren. În cele din urmă, trebuie să plătească un bilet suplimentar și un leu și 25 de bani.

Soluția pentru pălărie

Mam'mare scoate un beret din săculeț și îl pune pe capul lui Goe în locul pălăriei pierdute. Cocoanele discută despre Goe și îl sărută. Goe iese în coridor și trage de mânerul mașinii de alarmă, ceea ce provoacă oprirea trenului.

Incidentul cu semnalul de alarmă

Trenul se oprește și personalul încearcă să repare defecțiunea semnalului de alarmă. Se constată că manivela semnalului a fost ruptă în acel vagon de unde zburase pălăria lui Goe. Nu se află cine a tras semnalul de alarmă, iar trenul pornește în cele din urmă.

Sosirea în București

Trenul ajunge în București cu o mică întârziere, iar toți coboară. Mam'mare îi așează lui Goe beretul, îl sărută și se sobă, iar cocoanele se urcă într-o trăsură și pleacă în oraș, îndreptându-se spre Bulivar.

Personajele principale

Personajele principale ale schiței "D-l Goe" de I.L. Caragiale sunt:

  1. Goe - tânărul protagonișt al povestirii, care este promis de mam'mare, mămițica și tanti Mița că-l vor duce în București pentru a nu rămâne repetent. El poartă un costum de marinar și este plin de energie și curiozitate.
  2. Mam'mare - femeia în vârstă, mama lui Goe, care are grijă de el și îl însoțește în călătorie. Este o persoană protectoră și îi acordă multă atenție lui Goe.
  3. Mămițica - mama lui Goe, care își exprimă îngrijorarea și se comportă adesea într-un mod sentimental.
  4. Tanti Mița - mătușa lui Goe, care face parte din grupul de femei care însoțesc băiatul în călătorie.

Caracterizare D-l Goe

Dl Goe este personajul principal al schiței "D-l Goe" scrisă de I.L. Caragiale. El este un tânăr energic, curios și încăpățânat, care se străduiește să își îndeplinească dorințele și să atragă atenția celor din jurul său. Deși este încă un copil, Goe se comportă adesea cu un aer de superioritate și prezintă o doză de îndrăzneală și încăpățânare.

Goe este foarte nerăbdător să ajungă în București și este dezamăgit atunci când trenul în care se află se oprește brusc. El se implică în situații care îl pot pune în pericol, cum ar fi scoaterea capului pe fereastră sau tragerile de semnal de alarmă fără justificare, manifestându-și astfel impulsivitatea și curiozitatea sa.

Deși se comportă uneori cu o atitudine de superioritate față de ceilalți, Goe are o relație afectuoasă cu mama sa, mămițica, și este protejat și iubit de mam'mare și tanti Mița. El manifestă afecțiune față de acestea prin pupatul și sărutul lor.

Goe este prezentat ca un băiat inteligent și școlar, fiind familiarizat cu noțiuni de gramatică și folosind cuvinte mai puțin obișnuite pentru vârsta sa. El poartă un costum de marinar și este preocupat de imaginea sa, observând cu atenție modul în care este îmbrăcat și având grijă de pălăria sa.

Deci, dl Goe este un personaj tânăr plin de viață, curaj și inițiativă, dar și cu o doză de încăpățânare și impulsivitate. El aduce un element de umor și dramatism în povestea schiței, captând atenția cititorilor cu personalitatea sa complexă și acțiunile sale neașteptate.

Curiozități și ideile principale

  1. Sursa de inspirație: Schița "D-l Goe" a fost scrisă de I.L. Caragiale și publicată pentru prima dată în anul 1899 în revista "Vatra". Este una dintre cele mai populare și reprezentative lucrări ale autorului și a fost inspirată în parte din experiențele personale ale lui Caragiale și din observațiile sale asupra societății românești.
  2. Comedia socială: "D-l Goe" este o comedie satirică care explorează aspecte umoristice ale societății românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Caragiale abordează subiecte precum ipocrizia, snobismul, corupția și convențiile sociale, într-un mod amuzant și ironic.
  3. Personajul principal: Goe este un personaj memorabil și emblematic în opera lui Caragiale. El este un tânăr școlar naiv și impulsiv, care provoacă situații amuzante și neașteptate. Prin intermediul lui Goe, autorul explorează viciile și contradicțiile societății românești.
  4. Relația dintre personaje: Schița evidențiază relația complexă dintre Goe și cele trei femei importante din viața sa: mam'mare, mămițica și tanti Mița. Acestea îl iubesc și îl protejează, dar și îl jignească și îl contrazic în mod constant, oferind un element comic și tensional în poveste.
  5. Umorul și ironia: Caragiale este cunoscut pentru stilul său de scriere plin de umor și ironie. În "D-l Goe", el folosește situații comice, dialoguri savuroase și observații sociale subtile pentru a-și transmite mesajele satirice și pentru a amuza cititorii.
  6. Relevanța actuală: Deși schița a fost scrisă acum mai bine de un secol, temele și problemele abordate de Caragiale în privința societății rămân surprinzător de actuale. Critica sa față de ipocrizie, birocrație și corupție poate fi aplicată în multe contexte contemporane.

Despre autor

Ion Luca Caragiale este unul dintre cei mai renumiți scriitori și dramaturgi români. Născut în anul 1852, în județul Prahova, Caragiale a devenit unul dintre pilonii literaturii române, cu contribuții semnificative în domeniul comediei și satirei sociale. Operele sale sunt caracterizate de un umor fin și acid, prin care dezvăluie viciile și defectele societății românești din perioada sa. I.L. Caragiale este autorul unor capodopere precum "O scrisoare pierdută", "Conu Leonida față cu reacțiunea", "D-ale carnavalului" și multe altele. Scrierile sale au fost apreciate atât în timpul vieții, cât și după moartea sa în 1912, rămânând până astăzi repere ale literaturii române.

Editura și data primii publicări

"Universul", 1900, 12 mai; vol. Momente (1901), Momente, schiţe, amintiri (1908)

Cărți similare

  1. "Aventurile lui Tom Sawyer" de Mark Twain