Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) China (1) clasic (57) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (10) Ficțiune (54) Ficțiune istorică (7) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grace Lin (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (3) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (5) Mihail Sebastian (1) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (2) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (21) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (8) Roald Dahl (2) roman (17) romantism (1) romanță (3) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (9) tineri (1) Tom Sawyer (1) tragedie (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1) William Shakespeare (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

"Minunea" de R.J. Palacio. Rezumat Carte.

Minunea, de R.J. Palacio
 

Publicat în 2012, romanul Minunea spune povestea lui August Pullman, un băiat cu malformații faciale severe care începe școala primară pentru prima dată la vârsta de 10 ani. Autoarea R.J. Palacio abordează teme precum acceptarea de sine, bullyingul și puterea prieteniei printr-o lentilă sensibilă, oferind o perspectivă asupra modului în care diferențele fizice influențează interacțiunile sociale.  Romanul a fost lăudat atât pentru sensibilitatea sa cât și pentru accesibilitate, devenind popular în rândul tinerilor cititori.

Rezumat scurt

"Minunea" spune povestea lui August Pullman, un băiat în vârstă de 10 ani cu multiple malformații faciale, care merge pentru prima dată la o școală normală. De-a lungul celor 8 capitole principale, vedem cum August se confruntă cu provocările integrării, de la privirile și șoaptele jignitoare ale colegilor, la jocul malițios numit "Ciuma". Însă își face și prieteni precum Summer și Jack, care învață să-l aprecieze pentru calitățile sale interioare. Chiar și sora lui, Via, trece printr-o transformare, de la gelozie la înțelegeri și acceptare. Punctul culminant este reprezentat de excursia cu clasa, când August este apărat de niște băieți care înainte îl respingeau. În final, după un an plin de încercări, August este premiat pentru curajul său. 

Rezumat pe părți

Partea 1 - August (Capitolele 1-31)

August "Auggie" Pullman pare un copil obișnuit de 10 ani, dar infățișarea lui este deosebită din cauza celor 27 de operații suferite. Părinții îl cred extraordinar, iar sora lui cea mare Via îl protejează. Auggie a fost educat acasă de mama lui din cauza feței lui "zgâriate". Îi place când mama îi povestește despre nașterea lui și reacțiile doctorilor. Familia merge în vizită la prietenul lui Auggie, Christopher, unde aude discuția părinților despre trimiterea lui la școală. La început Auggie ezită, dar în cele din urmă acceptă.

Îl cunoaște pe directorul Tushman și pe asistenta Garcia. Trei elevi, Jack, Julian și Charlotte îi fac turul școlii. Julian e nepoliticos, Charlotte drăguță, iar Jack deschis. La petrecerea de ziua lui, vin puțini colegi, dar o cunoaște pe Summer care devine prietena lui. De Halloween, îl aude pe Julian vorbind cu băieții că s-ar sinucide dacă ar arăta ca el. Fuge acasă plângând și spune că nu se mai întoarce la școală.

Partea 2 – Via (Capitolele 32-47)

Via, sora lui Auggie, spune că fratele ei e centrul universului. A fost mereu independentă din cauza nevoilor lui Auggie. Când era mică, reacțiile oamenilor la Auggie o enervau, până a stat o lună la bunica și a înțeles cum îl văd alții. Își descrie fratele în detaliu și se întreabă dacă știe cum e perceput. Își dorește să crească și să nu mai fie mereu în centrul atenției.

Via observă schimbările prin care trec prietenele ei, Miranda și Ella. Vede supărarea lui Auggie când își taie codița și e surprinsă de sarcasmul lui despre prima zi de școală. Noaptea o vede pe mama stând în fața camerei lui Auggie și se întreabă dacă a stat și în fața camerei ei. De Halloween, rămâne acasă cu mama, care primește un apel de la școală că Auggie e bolnav. Îl consolează și îl încurajează să se întoarcă, spunându-i că nu trebuie să fie prieten cu nimeni dacă încă îl doare.

Partea 3 - Summer (Capitolele 48-53)

Summer devine prietena lui Auggie de milă inițial, dar acum chiar îi place de el. Colegii se tem să îl atingă, jucând un joc crud numit "Ciuma". La petrecerea de Halloween, Savanna îi spune să nu mai prietenească cu Auggie pentru că îi scade popularitea. Când aude acestea, se închide în toaletă și o sună pe mama ei să o ea de la petrecere.

Prietenia cu Auggie continuă și chiar lucrează la un proiect împreună - Muzeul Egiptean. Summer îl invită acasă, unde mama ei e șocată de infățișarea lui. Află că e de rasă mixtă și că tatăl ei a murit în armată. Discută despre moarte și ce se întâmplă după.

Partea 4 – Jack (Capitolele 54-73)

Acțiunea începe în august, înainte de începerea școlii. Jack acceptă să îl întâmpine pe Auggie pentru reacția fratelui său Jamie la infățișarea lui Auggie, prima dată când l-au văzut. După ce îl cunoaște, Jack se obișnuiește cu el și devin prieteni apropiați. De Halloween spune lucruri urâte despre Auggie fără să gândească ce zice, iar Auggie nu mai vrea să fie prieten cu el. Jack îi simte lipsa. Încearcă să se împace trimițându-i scuze pe Facebook. Până la urmă, adevărul iese la iveală. Când Julian îl numește pe Auggie "monstru", Jack îl lovește în față

În biroul lui domnul Tushman, însoțit de mama sa, Jack plânge, dar refuză să dezvăluie de ce l-a lovit pe Julian. Domnul Tushman decide să-l pedepsească, lăsându-l acasă până după vacanța de iarnă, dar îl cunoaște pe Jack ca pe un copil bun.

La întoarcerea din vacanță, elevii îl evită pe Jack din cauza zvonurilor răspândite de Julian. Summer, Auggie și Jack devin prieteni și împart informații despre "lista de război" făcută de Charlotte, care dezvăluie taberele elevilor. Între timp, Jack vizitează casa lui Auggie și se împrietenește cu familia acestuia, lucrând la un proiect școlar și cunoscându-i pe ceilalți membri ai familiei lui Auggie.

Partea 5 – Justin (Capitolele 74-81)

Justin, iubitul Viei, simte un disconfort când o întâlnește pe familia acesteia, deși spune că nu e deranjat de Auggie. Familia Viei îl pune repede în largul lui, vorbind, ascultând și râzând.

La cererea mamei Viei, Justin îl conduce pe Jack la stația de autobuz. Acolo, Julian și alți băieți îl hărțuiesc pe Jack pentru că e prieten cu Auggie. După plecarea lui Jack, Justin le spune băieților să-l lase în pace, prefacându-se dur.

Via repetă împreună cu Justin piesa de teatru. Ea simte o rușine că nu le-a spus părinților despre piesă, de teamă că îl vor aduce pe Auggie. Se simte vinovată și rușinată de fratele ei. Justin încearcă să o liniștească.

Partea 6 – August (Capitolele 82-92)

Proiectul științific al lui Auggie cu Jack primește un A. La târgul științific, părinții stau tot timpul lângă standul lor. Războiul cu Julian continuă, până când acesta spune că Jack a angajat un asasin ca să îl omoare, lucru atât de absurd încât majoritatea elevilor devin neutri. Auggie primește aparate auditive noi și aude mult mai bine. Când află că Via nu a vrut ca el să vină la piesă, e furios. Apoi câinele lor, Daisy, moare. Auggie vede lacrimile tatălui său pentru prima dată. Merge la piesă cu părinții totuși și o vede pe Via în rolul principal, fiind extraordinară. În culise, o îmbrățișează pe Miranda.

Partea 7 – Miranda (Capitolele 93-98)

În partea a șaptea, povestită de Miranda, sunt evidențiate divorțul părinților ei și distanța emoțională a mamei ei. În timpul unei tabere de vară, Miranda inventează o poveste falsă despre fratele ei deformat pentru a câștiga popularitate. Ea și Auggie împărtășesc o legătură specială, dar evită să o contacteze pe Via. La școală, se simte judecată de Via și de noii ei prieteni. Miranda îl convinge pe directorul școlii să schimbe piesa în „Orașul nostru” în loc de „Omul elefant” pentru a scuti sentimentele lui Auggie. Ea este obține în mod neașteptat rolul principal.

Mirandei îi este dor de familia Pullman și împărtășește un moment sincer cu Auggie la telefon. În timpul serii de deschidere, ea îl vede pe Auggie în public, dar nimeni din familia sau prietenii. Ea se preface că este bolnavă și îi dă Viei costumul pentru ca Via să-i ia locul. După spectacol, Miranda este martoră la succesul lui Justin și Via, dar își găsește confort într-o îmbrățișare lungă cu Auggie. Soții Pullman o invită la cină, iar Miranda e cuprinsă de un sentiment de fericire pe care nu l-a mai simțit de ceva vreme.

Partea 8 - August (Capitolele 99-112) 

Clasa lui Auggie merge în tabără pentru 3 zile, iar dormitul departe de casă îl îngrijorează pe Auggie. Se distrează cu activitățile, până când el și Jack dau peste niște elevi mai mari care îl insultă pe Auggie. Jack și alți băieți îl apără. Auggie e rănit și își pierde aparatele auditive. Directorul Tushman o anunță pe mama lui. 

Acasă, mama îl îmbrățișează. Vestea despre luptă se răspândește, iar elevii îl respectă pe Auggie. Acasă, părinții îi aduc un cățel nou, Bear. La întoarcerea la școală, atitudinea față de Auggie s-a schimbat în bine. Află că Julian nu se va mai întoarce. Primește premiul Henry Ward Beecher pentru puterea lui liniștită. Famila merge acasă pentru înghețată și tort, iar Auggie o mulțumește pe mama pentru școală. Ea îi mulțumește înapoi pentru că e o minune.

Tema și ideile principale

  Una dintre temele centrale din Minunea este acceptarea de sine și încrederea în propria valoare în pofida diferențelor fizice. Deși părinții și sora lui îl iubesc necondiționat, August se luptă să treacă peste complexul său de inferioritate și să își găsească locul într-o lume care îl judecă după aparențe. Prietenia cu Summer și Jack îl ajută să vadă că poate fi acceptat pentru cine este în interior. 

  O a doua temă majoră este bullyingul și cruzimea copiilor. De la privirile și șoaptele jignitoare la jocul malițios numit "Ciuma", August experimentează multiple forme de bullying din partea colegilor. Palacio evidențiază cât de distructiv poate fi bullyingul și ilustrează necesitatea empatiei și a compasiunii.

  În final, romanul celebrează puterea vindecătoare a prieteniei adevărate. Personaje precum Summer și Jack ajung să-l aprecieze pe August pentru calitățile sale interioare, iar prietenia lor sinceră îl ajută să-și depășească insecuritățile și să se simtă acceptat.

  Alte idei importante:

  1. Importanța îmbrățișării diferențelor: Cartea subliniază importanța acceptării și înțelegerii indivizilor cu deformități fizice sau dizabilități, încurajând empatia și compasiunea.
  2. Depășirea provocărilor: "Minunea" evidențiază călătoria unui băiat pe nume August Pullman, care se confruntă cu numeroase provocări din cauza deformității sale faciale și explorează puterea rezilienței, a forței interioare și a creșterii personale.
  3. Impactul bunătății: Povestea subliniază efectele transformative ale bunătății și compasiunii asupra indivizilor și comunităților lor, evidențiind rezultatele pozitive care rezultă din acte de empatie.

  Personaje principale

  Personajele principale din cartea "Minunea" de R.J. Palacio sunt:

  1. August Pullman (Auggie) - este personajul principal al cărții. El este un băiat în vârstă de zece ani care se naște cu o anomalie facială congenitală și trebuie să se confrunte cu provocările și dificultățile de a fi acceptat de ceilalți copii de vârsta lui.
  2. Olivia (Via) Pullman - este sora mai mare a lui Auggie și un personaj important în carte. Ea este o adolescentă inteligentă și devotată care încearcă să îl protejeze pe fratele ei și să se descurce cu propria sa viață în timp ce începe liceul.
  3. Summer Dawson - este una dintre primele persoane care devine prietenă cu Auggie în noua lui școală. Ea este o fată caldă, înțeleaptă și plină de empatie care încearcă să îl ajute pe Auggie să se integreze în mediul școlar.
  4. Jack Will - este un alt elev din clasa lui Auggie care, deși inițial se teme de el și îl evită, ajunge să devină un prieten apropiat. El trece prin propriile lui lupte interioare și învață importanta compasiunii și a acceptării celorlalți.

  Despre autor

  R.J. Palacio, născută Raquel Jaramillo, este o autoare și designer grafic americană. Deși "Minunea" este romanul său de debut, experiența lui Palacio în design îi informează povestirea și elementele vizuale ale cărții. Inspirată de un întâlnire cu un copil cu deformități faciale, Palacio a scris "Minunea" pentru a aborda teme de empatie și compasiune.

  Publicul țintă

  Publicul țintă pentru romanul "Minunea" este în principal cititorii de vârstă mijlocie, de obicei între 8 și 12 ani. Cu toate acestea, temele universale ale cărții și personajele cu care cititorii se pot identifica fac ca aceasta să fie accesibilă și plăcută pentru cititorii de toate vârstele. Cititorii tineri se vor regăsi în lumea lui August, câștigând o înțelegere a provocărilor cu care se confruntă și a rezilienței pe care o manifestă. Cartea servește ca un instrument puternic pentru a promova empatia, compasiunea și înțelegerea în rândul tinerilor cititori. În plus, "Minunea" poate rezona și cu cititorii mai în vârstă, oferind o amintire cu privire la importanța acceptării și bunătății într-o lume care adesea este plină de judecăți și lipsită de amabilitate. Indiferent dacă ești un tânăr cititor sau un adult, "Minunea" are capacitatea de a lăsa o amprentă durabilă și de a inspira o schimbare pozitivă în felul în care tratăm ceilalți.

  Recenzii

  "Minunea" a primit aclamații critice la nivel larg pentru povestea sa plină de căldură și provocatoare. A fost lăudată pentru mesajul său puternic, personajele captivante și capacitatea sa de a trezi empatie. Cartea a câștigat un public numeros și devotat, iar impactul său a depășit sfera literară, inspirând diverse inițiative care promovează bunătatea și acceptarea.

  Editura și data primei publicări

  "Minunea" a fost publicată de Knopf Books for Young Readers, o divizie a Random House Children's Books, în 2012.

  Ecranizarări

  Cartea "Minunea" de R.J. Palacio a fost adaptată într-un film în 2017, având în distribuție actori de marcă precum Julia Roberts și Owen Wilson. Filmul a adus povestea profundă la viață pe marele ecran, capturând esența temelor cărții legate de empatie, bunătate și acceptare. Julia Roberts a interpretat rolul Isabelei Pullman, mama lui August, cu adâncime și emoție, în timp ce Owen Wilson a jucat rolul lui Nate Pullman, tatăl lui August, cu farmecul și căldura sa caracteristice. Chimia dintre actori, alături de interpretările talentate ale tinerilor actori care au jucat rolurile lui August și prietenii săi, au făcut din film o experiență emoționantă și memorabilă pentru public. Adaptarea a rămas fidelă spiritului cărții, rezonând atât cu fanii poveștii originale, cât și cu noii spectatori, și a transmis mesajul de a îmbrățișa diferențele și a alege bunătatea.


  O adaptare cinematografică regizată de Marc Forster și scrisă de Mark Bomback, cu Bryce Gheisar, Gillian Anderson și Helen Mirren în rolul lui Julian Albans, Vivienne și, respectiv, Grandmère. Filmul ar fi trebuit să fie lansat pe 14 octombrie 2022, după ce a fost programat inițial să fie lansat pe 16 septembrie 2022. În ianuarie 2023, a fost anunțat că filmul era programat să debuteze într-o lansare limitată pe 18 august 2023, urmată de o amplă lansare. lansare pe 25 august 2023.

  Alte cărți similare pe același subiect

  • "Matilda" de Roald Dahl: Această carte este scrisă de celebrul autor Roald Dahl și se concentrează pe puterea inteligenței, imaginației și curajului de a depăși adversitățile.

  • "Auggie and Me" de R.J. Palacio
  • "The Fault in Our Stars" de John Green
  • "Mockingbird" de Kathryn Erskine
  • "Fish in a Tree" de Lynda Mullaly Hunt