Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) clasic (54) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (9) Ficțiune (51) Ficțiune istorică (5) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (2) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (4) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (1) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (20) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (7) Roald Dahl (2) roman (16) romantism (1) romanță (2) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (7) tineri (1) Tom Sawyer (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

"Matilda" de Roald Dahl. Rezumat carte.

 

Matilda, Roald Dahl


Tema principală

Tema principală a cărții "Matilda" de Roald Dahl este puterea inteligenței, imaginației și curajului de a depăși adversitățile. 

Idei principale

  1. Educație și cunoaștere: Cartea evidențiază importanța educației și puterea transformatoare a cunoașterii în viața unui copil.
  2. Împuternicire: Matilda, o fetiță cu o inteligență extraordinară, demonstrează cum cineva poate depăși provocările și poate-și controla propria destinare prin inteligență și determinare.
  3. Familie și prietenie: Matilda găsește alinare și sprijin în învățătoarea ei, doamna Honey, care devine o figură maternă pentru ea, subliniind importanța relațiilor de întrajutorare.

Rezumat pe capitole

  1. Cititoarea Matilda, o fetiță pasionată de lectură, începe să citească singură la o vârstă fragedă și frecventează biblioteca din oraș pentru a împrumuta cărți. Ea primește recomandări de lecturi interesante de la doamna Phelps, bibliotecara.
  2. Cel mai grozav vânzător de mașini. Tatăl Matildei, domnul Wormwood, este un vânzător de mașini la mâna a doua, care folosește metode necinstite pentru a-și vinde mașinile. Matilda nu este de acord cu afacerile lui murdare.
  3. Pălăria și lipiciul Matilda se gândește la o pedeapsă pentru tatăl său și aplică o dungă subțire de lipici în interiorul pălăriei lui. Tatăl nu reușește să o scoată și este nevoit să doarmă cu ea pe cap.
  4. Fantoma Matilda își pedepsește tatăl printr-un truc cu un papagal înfiorător. Tatăl speriat crede că există o fantomă în casă și fuge înspăimântat.
  5. Aritmetică. Matilda îi impresionează pe toți cu abilitățile ei de calcul și cunoștințele avansate în matematică.
  6. Un bărbat blond-platinat Matilda se răzbună pe tatăl ei vopsindu-i părul cu vopsea de păr blond-platinat în loc de loțiunea tonică obișnuită. Tatăl se trezește cu părul blond și este șocat.
  7. Domnișoara Honey Matilda merge la școală, unde se întâlnește cu directoarea înfiorătoare, domnișoara Trunchbull. Cu toate acestea, Matilda dezvoltă o relație apropiată cu învățătoarea ei, domnișoara Honey.
  8. Domnișoara Trunchbull Domnișoara Honey vrea să mute Matilda la o clasă mai mare, dar directoarea Trunchbull se opune. Domnișoara Honey găsește alte modalități de a ajuta fetița.
  9. Părinții Domnișoara Honey se întâlnește cu părinții Matildei pentru a discuta despre abilitățile și inteligența ei. Părinții sunt deranjați de faptul că Matilda este diferită și nu apreciază importanța lecturii.
  10. Aruncarea cu ciocanul Matilda se împrietenește cu Lavender și află despre tratamentul aspru al directoarei Trunchbull față de elevi. Ele descoperă și despre "Mormântul", un dulap îngust în care sunt închiși copiii neascultători.

Acestea sunt principalele evenimente și capitole din cartea "Matilda" scrisă de Roald Dahl. Fiecare capitol prezintă o nouă aventură și provocare în viața lui Matilda, o fetiță inteligentă și curajoasă.

"Matilda" pe scurt

Odată, în lumea fermecată a imaginației lui Roald Dahl, o fetiță genială pe nume Matilda, care a cucerit inimile cititorilor prin iubirea sa extraordinară pentru cărți și mintea strălucitoare de inteligență. Hai să te conduc într-o călătorie magică prin povestea ei, plină de anecdote captivante și momente delicioase.

De la frageda vârstă de trei ani, Matilda a descoperit puterea fermecătoare a cuvintelor. Ea petrecea ore închisă în colțuri adăpostitoare, devorând povești care o transportau în ținuturi îndepărtate și o introduceau în lumea personajelor fascinante. Bucuria lecturii i-a devenit cea mai apropiată tovarășă, un aliat credincios într-o lume care adesea nu o înțelegea.

Matilda Iubitoare de carti

Dar Matilda se confrunta cu o mare provocare în viața ei - familia. În timp ce ea călătorea prin paginile cărților, părinții săi păreau blocați într-o lume mediocre. Tatăl ei, domnul Wormwoods, era obsedat de afacerea sa cu mașini second-hand, mereu plănuind să înșele clienții neștiutori. Mama ei, doamna Wormwood, era infatuată de emisiunile televizate banale și de cele mai recente bârfe din salonul de coafură. Lumea literaturii nu le stârnea nicio atracție.

Parintii Matildei se cearta

Totuși, spiritul neînfricat al Matildei nu putea fi stins. În ciuda dezinteresului părinților săi, ea își hrănea pasiunea pentru lectură, găsind alinare în lumea magică a bibliotecii locale. Doamna Phelps, bibliotecara cu suflet cald, a recunoscut setea de cunoaștere din ochii Matildei și a îndrumat-o către o comoară de cărți care i-au deschis orizonturile și i-au atins sufletul.

Matilda in biblioteca

Odată cu fiecare pagină întoarsă, intelectul Matildei creștea, dar familia ei nu reușea să înțeleagă geniul din mijlocul lor. Neclintită, ea a pus la cale șiretlicuri inteligente pentru a-i trezi din lenevire. Se bucura să lipească pălăria tatălui ei ferm pe cap, lăsându-l perplex și roșu de rușine. Și cine ar putea uita momentul în care a transformat papagalul vecinului într-o fantomă, lăsând familia ei uluită și încântată?

Parintii Matildei surprinsi

Dar luptele Matildei nu se opreau la familia ei lipsită de strălucire. La școală, ea s-a confruntat cu temuta domnișoară Trunchbull, o directoare cunoscută pentru cruzimea sa și ura inexplicabilă față de copii. În ciuda provocărilor, Matilda a găsit alinare în prietenia sa cu Lavender, un suflet afin care împărtășea setea ei de dreptate. Împreună, au dezvăluit secretele întunecate ascunse în spatele zidurilor școlii Crunchem și au pus la cale planuri îndrăznețe pentru a înfrunta dominația terifiantă a doamnei Trunchbull.

Doamna Trunchbull directoare

Într-o zi memorabilă, Matilda și Lavender au pus la cale un plan isteț care implica o salamandră ștrengăreasă și un pahar cu apă. Cu o mică scânteie a puterilor sale mentale extraordinare, Matilda a reușit să răstoarne paharul cu apă peste directoarea înfricoșătoare, lăsând-o șocată și udată. A fost o triumf al inteligenței și hotărârii, o mică victorie care a demonstrat puterea spiritului neînfricat al unei tinere fete.

Doamna Trunchbull

Pe măsură ce călătoria Matildei se desfășura, ea a descoperit un aliat neașteptat în persoana doamnei Honey, profesoara cu inimă blândă. Doamna Honey a recunoscut intelectul excepțional al Matildei și a hrănit setea ei de cunoaștere, dându-i puterea de a-și abraza în totalitate darurile. În intimitatea umilă a casei doamnei Honey, Matilda a descoperit o adevăr tulburător - doamna Trunchbull, înfricoșătoarea directoare, era mătușa ei, o revelație care a întărit hotărârea ei de a-i ajuta pe cei pe care-i iubea.

Cu hotărâre neclintită, Matilda și-a folosit puterile mentale extraordinare pentru a înfrunta doamna Trunchbull, sfidând autoritatea ei opresivă și eliberând-o pe doamna Honey din ghearele ei. A fost un moment de triumf în care spiritul neînfricat al unei tinere fete a biruit întunericul, iar dragostea și dreptatea au învins.

Final fericit împreună cu Domnișoara Honey

Povestea Matildei este o mărturie a puterii cunoașterii, rezilienței și convingerii neclintite că o singură persoană poate face o diferență. Povestea fermecătoare a lui Roald Dahl ne amintește tuturor că în paginile unei cărți putem găsi puterea de a contesta statu quo, de a depăși circumstanțele și de a abraza magia propriului potențial.

Așadar, drag cititor, scufundă-te în lumea captivantă a Matildei. Lasă spiritul ei neînfricat să-ți aprindă imaginația și să-ți amintească de puterea extraordinară care locuiește în interiorul tău. În paginile poveștii ei, vei descoperi adevărata magie a literaturii și potențialul nelimitat care locuiește în fiecare dintre noi.

Concluzii cheie

  • Inteligența și cunoașterea pot împuternici indivizii să depășească obstacolele și să aibă un impact pozitiv.
  • Relațiile de ajutor reciproc și sprijinul oferit de mentori sunt cruciale pentru dezvoltarea emoțională și intelectuală a unui copil.
  • Curajul și determinarea pot duce la creștere personală și schimbare pozitivă, chiar și în fața adversităților.

Despre autor

Roald Dahl a fost un autor britanic cunoscut pentru cărțile sale pentru copii pline de imaginație și umor. El a avut experiență directă ca pilot și ofițer de informații în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lucru care a influențat stilul său de povestire. Lucrările lui Dahl prezintă adesea protagoniști copii isteți și independenți care se confruntă cu circumstanțe dificile.

Alte cărți similare

"Matilda" împărtășește elemente tematice cu alte lucrări ale lui Roald Dahl, precum "Charlie și fabrica de ciocolată" și "James și piersica uriașă", care explorează și ele triumful outsiderului și puterea imaginației. Poate fi comparată cu cărți precum "Grădina secretă" de Frances Hodgson Burnett și "Un șuvoi în timp" de Madeleine L'Engle, care evidențiază, de asemenea, potențialul transformativ al copiilor în situații dificile.

Audiența țintă

"Matilda" este adresată în principal copiilor și tinerilor cititori, dar temele sale universale și povestea captivantă atrag cititori de toate vârstele. Se adresează în special celor care apreciază poveștile despre rezistență, inteligență și triumful binelui asupra răului. Pe baza recenziilor, pare că Matilda atrage atât copiii, cât și adulții, deoarece îmbină elemente de magie, umor și aventură.

Critică

"Matilda" a primit un larg succes și a devenit una dintre cele mai îndrăgite și populare lucrări ale lui Roald Dahl. A fost lăudată pentru mesajul său de împuternicire, personajele memorabile și amestecul distinctiv de umor și întuneric al lui Dahl. Cartea a câștigat mai multe premii și a fost adaptată într-un musical de succes și un film.

Un recenzent menționează că cărțile lui Roald Dahl, inclusiv Matilda, au o calitate atemporală și pot fi apreciate de cititorii de toate vârstele. Un alt recenzent evidențiază protagonista puternică și ușor de identificat, Matilda, care servește ca un model pentru tinerii cititori. Temele cărții, cum ar fi autonomia, lupta împotriva nedreptății și importanța cunoașterii, sunt apreciate de cititori.

Cu toate acestea, există câteva aspecte ale cărții care unor recenzori le-au creat probleme. Un recenzent a remarcat antagonizarea unor personaje în funcție de aspectul lor fizic, în special a femeilor atletice și cu exces ponderal. Un alt recenzent a menționat că s-a simțit inconfortabil cu anumite scene care prezintă comportamentul abuziv al directoarei, doamna Trunchbull, față de copii.

În ansamblu, Matilda este lăudată pentru limbajul fermecător, povestea emoționantă și mesajele pozitive pe care le transmite. Este recomandată cititorilor care se bucură de povești magice și aventuroase cu protagoniști puternici. Cartea pare potrivită pentru copiii care apreciază povestirile care pun accent pe autonomie, inteligență și dragostea pentru lectură. Cu toate acestea, potențialii cititori ar trebui să fie conștienți de aspectele menționate mai sus, care pot ridica preocupări pentru unii cititori.

Ecranizări

Cartea "Matilda" scrisă de Roald Dahl a avut mai multe ecranizări care au adus povestea captivantă a personajului principal pe marile ecrane. Iată câteva dintre cele mai cunoscute adaptări cinematografice ale cărții "Matilda":

  1. "Matilda" (1996) - Aceasta este cea mai faimoasă și îndrăgită ecranizare a cărții "Matilda". Filmul a fost regizat de Danny DeVito, care a jucat și în rolul tatălui Matildei, domnul Wormwood. Mara Wilson a interpretat rolul Matildei, iar filmul a primit recenzii pozitive și a devenit un succes de box office.
  2. "Matilda the Musical" (2010) - După succesul cărții și al filmului, "Matilda" a fost adaptat și ca un musical de West End. A fost scris de Dennis Kelly, cu muzica și versurile compuse de Tim Minchin. Musicalul a avut premiera în Londra și a câștigat numeroase premii, inclusiv Olivier Award pentru cel mai bun musical.
  3. "Roald Dahl's Matilda the Musical" (2022) - Matilda The Musical de Roald Dahl a avut premiera la Festivalul de Film BFI de la Londra pe 5 octombrie 2022 și a fost lansat în cinematografe în Regatul Unit pe 25 noiembrie, de Sony Pictures Releasing International, în timp ce în Statele Unite, a primit o lansare limitată în cinematografe pe 9 decembrie și a fost disponibil pe Netflix pe 25 decembrie. Filmul a primit recenzii pozitive de la critici și a fost nominalizat pentru Cel mai bun film britanic și Cel mai bun machiaj și coafură la cea de-a 76-a ediție a premiilor Academiei Britanice de Film.

Editura și data primei publicări

"Matilda" a fost publicată de Jonathan Cape, un imprint al Random House Children's Books, și a fost publicată pentru prima dată în 1988.

Cărți similare