Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) clasic (54) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (9) Ficțiune (51) Ficțiune istorică (5) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (2) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (4) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (1) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (20) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (7) Roald Dahl (2) roman (16) romantism (1) romanță (2) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (7) tineri (1) Tom Sawyer (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Pe aripile vântului, de M. Mitchell. Rezumat

 

gone with the wind

Tema principală

Subiectul principal din „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell este transformarea lui Scarlett O’Hara, o tânără frumoasă din sud, în timp ce ea traversează provocările Războiului Civil American și consecințele acestuia. Romanul explorează teme precum dragostea, supraviețuirea, schimbările sociale și consecințele războiului. Călătoria lui Scarlett de la o tânără egocentrică la o femeie rezistentă și hotărâtă este un punct central al poveștii. Narațiunea prezintă complexitatea relațiilor și impactul evenimentelor istorice asupra vieții indivizilor.

Idei cheie

  • Instinctul de supraviețuire: hotărârea lui Scarlett O'Hara de a supraviețui și de a proteja plantația familiei sale, Tara, îi determină acțiunile de-a lungul poveștii.
  • Romantizarea vechiului sud: cartea înfățișează sudul antebelic cu nostalgie și idealizare, înfățișând un mod de viață care se pierde în cele din urmă din cauza războiului. Schimbarea rolurilor de gen: romanul explorează modul în care femeile, precum Scarlett, se adaptează la noile așteptări ale societății și își găsesc puterea și acțiunea în circumstanțe dificile.
  • Complexitatea relațiilor umane: „Pe aripile vântului” se adâncește în dinamica complicată a iubirii, pasiunii și loialității în mijlocul războiului și reconstrucției.

Rezumat pe capitole

Partea I. Viața idilică la Tara

Acțiunea romanului se desfășoară în Georgia, în timpul Războiului Civil American și al perioadei de reconstrucție. Scarlett O'Hara, o tânără răsfățată și încăpățânată, este îndrăgostită de vecinul ei, Ashley Wilkes, care urmează să se căsătorească cu verișoara lui, Melanie Hamilton. Încercările lui Scarlett de a câștiga afecțiunea lui Ashley sunt zădărnicite atunci când este prinsă de Rhett Butler, un pungaș notoriu care îi aude confesiunea de dragoste pentru Ashley. Scarlett se căsătorește cu fratele lui Melanie, Charles Hamilton, dar acesta moare la scurt timp după aceea, lăsând-o pe Scarlett văduvă.

Partea II. Complicații în Atlanta

Scarlett se mută în Atlanta, unde își găsește un scop în a ajuta Armata Confederată și în a se implica în activități sociale. Îl întâlnește din nou pe Rhett Butler, iar relația lor complicată începe să se dezvolte. Acțiunile lui Scarlett stârnesc controverse în societatea din Atlanta, dar Melanie îi ia apărarea. Scarlett devine din ce în ce mai implicată cu Rhett și continuă să nutrească sentimente pentru Ashley.

Partea III. Lupta pentru supraviețuire

Războiul se intensifică, iar Atlanta este asediată. Melanie naște cu ajutorul lui Scarlett, iar orașul este incendiat pe măsură ce armata Uniunii avansează. Scarlett scapă împreună cu familia ei și cu Rhett și se îndreaptă spre Tara, plantația familiei lui Scarlett. Tara este în ruine, iar Scarlett trebuie să muncească din greu pentru a asigura supraviețuirea familiei sale.

Partea IV. Tragedia lui Scarlett

Scarlett se căsătorește cu Frank Kennedy, un proprietar de magazin bogat, pentru a asigura stabilitate financiară pentru Tara. Ea preia afacerea lui Frank și are succes, dar moartea prematură a acestuia duce la noi provocări. Scarlett se confruntă cu pericole și tragedii în această perioadă, dar reușește să depășească obstacolele.

Partea V. Speranța pentru viitor

Scarlett și Rhett se căsătoresc și au o fiică pe nume Bonnie Blue. Căsnicia lor este tumultoasă, plină de certuri și neînțelegeri. Bonnie devine centrul atenției lui Rhett, dar moartea ei prematură îi afectează profund atât pe Scarlett, cât și pe Rhett. Melanie moare și ea, iar Scarlett își dă seama de adevăratele ei sentimente pentru Rhett. Cu toate acestea, Rhett, dezamăgit de relația lor tumultoasă, o părăsește pe Scarlett. În cele din urmă, Scarlett se hotărăște să îl recucerească, crezând că există speranță pentru viitorul lor.

Despre autor

Margaret Mitchell a fost o autoare americană născută în 1900. A crescut în Sud și s-a inspirat din propria istorie și poveștile familiei sale. Deși "Pe aripile vântului" a fost singurul ei roman publicat, cercetarea extensivă și atenția la detalii istorice ale lui Mitchell au contribuit la portretizarea bogată a perioadei Războiului Civil.

Personajele principale

  • Scarlett O'Hara: Protagonista principală a cărții, o tânără domnișoară sudică care trece prin transformări majore pe parcursul Războiului Civil American. Este determinată să supraviețuiască și să-și protejeze familia și plantația.
  • Rhett Butler: Un personaj enigmatic și carismatic, cu care viața lui Scarlett se intersectează în timpul războiului. Relația lor este marcată de pasiune, conflicte și sentimente contradictorii.
  • Ashley Wilkes: Un gentleman sudic și prieten al familiei O'Hara, care este un simbol al vechiului Sud și unul dintre interesele romantice ale lui Scarlett.
  • Melanie Hamilton: O prietenă apropiată a lui Scarlett, care îi demonstrează loialitate și compasiune în timpul războiului. Este căsătorită cu Ashley Wilkes.
  • Mammy: Sclava de încredere a familiei O'Hara, care joacă un rol important în viața și povestea lui Scarlett.
  • Belle Watling: O curtezană cunoscută în Atlanta, cu care Scarlett dezvoltă o relație complexă și plină de contradicții.

Acestea sunt doar câteva dintre personajele principale din "Pe aripile vântului", iar romanul este plin de personaje secundare și de o gamă largă de caractere care adaugă bogăție și complexitate poveștii.

Recenzii

De la publicarea sa în 1936, "Pe aripile vântului" a primit atât aprecieri, cât și critici. A câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în 1937 și rămâne o operă iubită și influentă a literaturii americane. Cu toate acestea, cartea a fost supusă scrutinului pentru portretizarea romantică a sclaviei și pentru perspectiva limitată asupra raselor și genurilor. Vezi aici mai multe păreri despre carte.

Editura și data primei publicări

Cartea a fost publicată de Macmillan Publishers și lansată pentru prima dată în iunie 1936.

Ecranizare

Un film faimos bazat pe cartea "Pe aripile vântului" de Margaret Mitchell a fost lansat în anul 1939 și este considerat un clasic al cinematografiei. Filmul a fost regizat de Victor Fleming și îi are în rolurile principale pe Vivien Leigh în rolul lui Scarlett O'Hara și pe Clark Gable în rolul lui Rhett Butler. Este un film epopeic, care reușește să transmită atmosfera și povestea captivantă a cărții.

Alte cărți similare