Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) clasic (54) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (9) Ficțiune (51) Ficțiune istorică (5) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (2) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (4) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (1) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (20) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (7) Roald Dahl (2) roman (16) romantism (1) romanță (2) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (7) tineri (1) Tom Sawyer (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

"Toată lumina pe care nu o putem vedea" de A. Doerr. Rezumat.

 

Toată lumina pe care nu o putem vedea

Tema principală

Tema principală a cărții "Toată lumina pe care nu o putem vedea" este puterea conexiunii umane și reziliența în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cartea ne prezintă povestea a doi protagoniști, Marie-Laure și Werner, care se confruntă cu provocări și alegeri dificile într-un context devastator. Marie-Laure, o fată orfană și oarbă din Franța, învață să găsească lumină în adâncurile întunericului, în timp ce Werner, un orfan german pasionat de inginerie, se confruntă cu alegeri între loialitate și adevăr. Autorul explorează puterea conexiunilor umane și curajul într-un mod emoționant și captivant. Cartea aduce lumină în mijlocul umbrelor și rămâne în inimile noastre mult timp după ce o terminăm de citit.

Rezumat pe capitole

"Afișe"

În acest capitol, suntem introduși în lumea personajelor principale, Marie-Laure și Werner. Marie-Laure este o fată franceză în vârstă de șase ani care trăiește în Paris și este complet oarbă. Werner este un orfan german care locuiește într-un orfelinat și are o pasiune pentru construirea și repararea radiourilor. În contextul ascensiunii puterii naziste, viețile lor încep să se schimbe și să se îndrepte către direcții diferite. 

"Iunie 1940"

În acest capitol, povestea se desfășoară într-un context marcat de ocupația germană în Franța. Marie-Laure și tatăl ei se refugiază în Saint-Malo, un oraș de pe coasta franceză. Ei se confruntă cu dificultăți și restricții impuse de ocupația germană, dar reușesc să rămână uniți și să își păstreze speranța.

"Dulapul"

Marie-Laure se adaptează la noua ei viață în Saint-Malo, unde locuiește cu unchiul ei, Etienne. Ea explorează orașul și își dezvoltă curiozitatea față de lumea din jurul ei. Etienne, care este traumatizat de războiul anterior, îi oferă un dulap în care Marie-Laure poate ascunde lucruri prețioase.

"Numărul 4 Rue Vauborel"

În acest capitol, ne aflăm în Germania, urmărind povestea lui Werner. El trăiește într-un orfelinat și este fascinat de radiouri și de modul în care pot aduce informații și conexiuni din lumea exterioară. Werner dezvoltă abilități în domeniul ingineriei și este selectat să participe la o academie nazistă.

"Deschide-ți ochii"

Bombardamentul Saint-Malo-ului marchează evenimentele din acest capitol. Marie-Laure se confruntă cu haosul și pericolul, dar reușește să scape cu viață, împreună cu bătrânul Etienne. Această experiență marchează un punct de cotitură în povestea lor și schimbă direcția acțiunii.

"Era reproducerii mecanice"

Werner ajunge la academia Hitler Jugend, unde primește un antrenament strict și este implicat în detectarea emisiunilor ilegale de radio. El își pune la îndoială treptat credințele și începe să conștientizeze că acțiunile pe care le întreprinde nu sunt întotdeauna morale.

"Marie-Laure"

Marie-Laure găsește adăpost în casa lui Etienne dintr-un sat din apropiere. Aici descoperă un radio ascuns și începe să înțeleagă puterea informațiilor și a comunicării pe care radio-ul o poate oferi. Ea devine o ascultătoare în secret și obține acces la informații despre progresul războiului.

"Lumină"

Werner se confruntă cu o luptă internă între loialitatea față de naziști și conștiința morală care îl împinge să ia decizii diferite. El își dă seama că acțiunile pe care le întreprinde au consecințe tragice și încearcă să găsească o cale de a se redresa și de a face bine în mijlocul războiului.

"Nouă ani mai târziu"

După încheierea războiului, Marie-Laure și Werner se confruntă cu consecințele pe termen lung ale conflictului. Autorul explorează modul în care războiul le-a modelat viețile și cum se străduiesc să găsească speranță și înțelegere într-o lume marcată de suferință și pierdere.

Idei principale

  • Reziliența spiritului uman: Personajele din carte demonstrează o reziliență extraordinară și capacitatea de a găsi speranță și frumusețe chiar și în cele mai întunecate timpuri.
  • Consecințele alegerilor: Povestea subliniază importanța alegerilor individuale și consecințele lor pe termen lung, ilustrând complexitatea morală a războiului.
  • Puterea durabilă a compasiunii: Cartea subliniază importanța empatiei, compasiunii și conexiunii umane în depășirea adversității.
  • Interconectarea vieților: Cartea explorează viața a două personaje principale, Marie-Laure, o fată franceză oarbă, și Werner, un orfan german cu aptitudini în inginerie. În ciuda diferențelor lor de mediu și circumstanțe, viețile lor se intersectează în cele din urmă, demonstrând modul în care viețile indivizilor sunt legate între ele.
  • Impactul războiului: Doerr evidențiază consecințele devastatoare ale războiului asupra indivizilor, familiilor și comunităților. El explorează temele pierderii, supraviețuirii și ale alegerilor morale pe care oamenii le întâmpină în perioadele de conflict.
  • Puterea radioului: Radio-ul joacă un rol semnificativ în poveste, reprezentând o sursă de speranță, cunoaștere și conexiune. Simbolizează comunicarea și înțelegerea care pot depăși barierele fizice și pot aduce oamenii împreună.

Despre autor

Anthony Doerr este un autor american cunoscut pentru abilitatea sa de a îmbina ficțiunea istorică cu o proză lirică. A primit numeroase premii pentru lucrările sale, inclusiv Premiul Pulitzer pentru Ficțiune pentru "Toată lumina pe care nu o putem vedea". Cercetarea exhaustivă și atenția la detalii aduc autenticitate povestirii sale.

Alte cărți pe același subiect

"Toată lumina pe care nu o putem vedea" se evidențiază în comparație cu alte cărți despre Al Doilea Război Mondial datorită structurii narrative unice, imaginilor vii și explorării experiențelor ambelor părți ale conflictului. În timp ce alte cărți se pot concentra în principal pe un aspect al războiului, opera lui Doerr oferă o perspectivă multidimensională, pătrunzând în viețile indivizilor din diferite țări și medii.

Publicul țintă

Cartea se adresează cititorilor care apreciază ficțiunea istorică, narative axate pe personaje și povești care explorează condiția umană. Este potrivită pentru publicul adult, inclusiv fanii literaturii despre Al Doilea Război Mondial și cei interesați de povești provocatoare despre reziliență și speranță.

Recenzii

"Toată lumina pe care nu o putem vedea" a primit recenzii critice extinse. A ocupat primele locuri în topurile de bestseller-uri, a câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune și a fost lăudată pentru proza sa lirică, personajele bine conturate și portretizarea nuanțată a războiului. Cititorii și criticii au apreciat cartea pentru impactul emoțional și capacitatea sa de a evoca empatie și înțelegere.

Editura și data primei publicări

Cartea a fost publicată de Scribner și a apărut pentru prima dată în mai 2014.

Ecranizări

În martie 2019, Netflix și 21 Laps Entertainment au achiziționat drepturile de a dezvolta o adaptare limitată pentru televiziune a filmului All the Light We Cannot See, cu Shawn Levy, Dan Levine și Josh Barry ca producători executivi. În septembrie 2021, Netflix a anunțat că seria va consta din patru episoade, cu Steven Knight ca scriitor și Levy ca regizor. Adaptarea va avea în rolurile principale Aria Mia Loberti ca Marie-Laure, Louis Hofmann ca Werner, Mark Ruffalo ca Daniel, Hugh Laurie ca Etienne, Lars Eidinger ca von Rumpel și Nell Sutton ca tânăra Marie-Laure. Netflix a anunțat data de lansare a adaptării ca 2 noiembrie 2023.



Recomandări

Dacă v-a plăcut "Toată lumina pe care nu o putem vedea", s-ar putea să vă placă și:

Concluzie

Cel mai important aspect evidențiat de "Toată lumina pe care nu o putem vedea" este puterea durabilă a conexiunii umane și reziliența în fața adversității în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.