Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) clasic (54) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (9) Ficțiune (51) Ficțiune istorică (5) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (2) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (4) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (1) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (20) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (7) Roald Dahl (2) roman (16) romantism (1) romanță (2) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (7) tineri (1) Tom Sawyer (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Olguța și un bunic de milioane. Rezumat

Un portret ilustrativ a unei fete cu păr roșcat

Cartea surprinde frumos spiritul și curajul Olguței în încercarea de a-și cunoaște familia și trecutul. Autorul aduce un personaj complex, cu o poveste plină de surprize și aventuri care țin cititorul captivat. Tematic, cartea subliniază importanța familiei și a curajului de a descoperi adevărul. Prin stilul ei simplu și dinamic, se adresează atât copiilor, cât și adulților.

Prin intermediul Olguței, autorul explorează teme precum importanța familiei și a rădăcinilor, dar și curajul de a lupta pentru un ideal. Cartea se adresează în primul rând copiilor, dar poate fi savurată cu plăcere și de adulți. Te invită la o lectură captivantă, care combină momentele de suspans cu rezolvarea misterelor și reîntregirea familiei.

Rezumat

Cartea spune povestea Olguței, o fată de 12 ani din Cluj, cu părul roșcat și un caracter puternic. Deși este impertinentă și curioasă, Olguța nu prea are prieteni apropriați. Familia ei este dezbinată, mama ei fiind grav bolnavă și având nevoie de transplant, iar tatăl plecat la muncă în străinătate. Când mătușa Nina, pe care Olguța nu o cunoștea prea bine, vine să o ia de acasă, fetița este dusă la un hotel de lux din Cluj unde începe să descopere că familia ei are mai multe secrete.

Aflăm curând că bunicul ei, Constantin, un om foarte bogat, vrea să o cunoască pe nepoata lui și trimite oameni să o aducă la el. Olguța refuză inițial și trece prin mai multe aventuri încercând să scape de urmăritori, ajutată de Victor, un băiat de vârsta ei. În cele din urmă, acceptă să meargă la conacul bunicului. Acolo are parte de noi peripeții încercând să afle mai multe despre bunicul misterios, inclusiv descoperind un pasaj secret care duce la biroul acestuia.

O fată cu păr roșcat evadează pe geamul hotelului

În final, bunicul Constantin îi dezvăluie că totul a fost doar un test al descurcării și curajului Olguței. De asemenea, aflăm că bunicul i-a donat deja un rinichi mamei fetiței pentru a o salva. În cele din urmă, familia se reunește, iar Olguța primește moștenirea bunicului ei bogat. Iar de ziua ei a primit în dar o mașină de scris cu care a povestit amintirile minunate alături de părinți și prieteni.

Caracterizarea personajelor principale

Olguța este eroina cărții, o fată de 12 ani cu părul roșcat, și cu fața plină de pistrui ca o căpșună, impertinentă și încăpățânată, dar și foarte inteligentă și descurcăreață. Deși uneori neîndemânatică și pusă pe șotii, Olguța este curajoasă și nu se lasă intimidată de situațiile complicate în care ajunge. Pune mereu întrebări existențiale și are opinii puternice despre lume, în contrast cu vârsta ei fragedă. În ciuda aventurilor trăite, visează la o viață liniștită.

Bunicul Constantin este un personaj misterios și foarte bogat, care locuiește într-un conac luxos. După ani în care a stat departe de familie, acum vrea să o cunoască pe nepoata Olguța și o supune la tot felul de teste pentru a-i verifica curajul și descurcarea. În final, îi donează un rinichi mamei fetei și îi lasă Olguței toată averea lui.

Mama Olguței este o femeie discretă și sensibilă, care se luptă cu o boală gravă și are nevoie de un transplant pentru a supraviețui. Respectă reguli stricte privind alimentația.

Tatăl Olguței este plecat la muncă în străinătate, pentru a strânge bani pentru tratamentul soției. Este pasionat de jazz, fotografie și ciclism.

Nina este mătușa misterioasă a Olguței, sora mai mică a tatălui fetei, care lucrează pentru bunicul Constantin. Ea o duce pe Olguța la hotelul ei de lux, fără să-i dezvăluie adevăratele intenții.

Victor este un băiat de 14 ani, ajutorul Ninei, care devine prieten cu Olguța și o ajută în aventurile ei, să scape de urmăritori.

Maximilian este bodyguard-ul impunător al bunicului Constantin, care încearcă cu orice preț să o aducă pe Olguța la conac, dar este învins de curajul fetei.

Despre autor

Alex Moldovan s-a născut în 1977 la Cluj-Napoca, orașul în care locuiește și în prezent. Este pasionat încă din copilărie de literatura pentru copii. Atunci când era mic, descoperind cărțile, a fost atât de încântat încât și-a propus să devină scriitor când va crește mare.

După ce a terminat facultatea de Filosofie, ideea de a scrie i-a ieșit din minte pentru o perioadă. Alex Moldovan a tradus peste 30 de cărți și a lucrat ca librar. După ani de zile, a simțit din nou chemarea de a scrie și și-a creat un blog pe care l-a numit "Bicicleta galbenă".

În afară de literatură, autorul are și alte pasiuni precum muzica jazz și este voluntar la o asociație pentru protecția animalelor. În 2016, Alex Moldovan a debutat cu romanul pentru copii "Olguța și un bunic de milioane", urmat în 2020 de al doilea volum cu același personaj principal.

Recenzii

Cititorii par a fi în general încântați de cartea "Olguța și un bunic de milioane" scrisă de Alex Moldovan. Aceștia apreciază povestea plină de aventuri, personajul principal, Olguța, și stilul de scriere captivant. Cu toate acestea, există și câteva critici cu privire la anumite aspecte ale cărții, cum ar fi unele fragmente care pot părea puțin plictisitoare sau similitudinea cu alte cărți pentru copii. În ciuda acestor mici obiecții, majoritatea cititorilor recomandă cartea și așteaptă cu nerăbdare continuarea. Cartea pare să fie o alegere bună pentru copiii din grupa de vârstă 8-12 ani și este apreciată pentru simplitatea și aventura ei. Mai multe recenzii 

Dacă ți-a plăcut această carte la sigur vei aprecia și cartea "Bunicuța hoțomană" de David Walliams.

Olguța în fața moșiei bunelului