Descriere
Rezumat scurt
Opera prezintă povestea Vitoriei Lipan, o femeie puternică și hotărâtă din munții Tarcăului. Soțul ei, Nechifor Lipan, pleacă să cumpere oi la Dorna și nu se mai întoarce. Vitoria începe să îl caute, convinsă că i s-a întâmplat ceva rău. Ea merge la autorități pentru ajutor, dar nu primește sprijinul scontat.
Vitoria continuă căutările pe cont propriu. Ajunge în satul Sabasa, unde găsește câinele lui Nechifor, Lupu. Animalul o conduce într-o râpă unde zac rămășițele soțului ei. Vitoria înțelege că Nechifor a fost ucis. Ea bănuiește că cei doi tovarăși ai lui, Bogza și Cutui, sunt vinovați, deși aceștia neagă orice implicare.
Prin investigații discrete, Vitoria adună dovezi contra celor doi. La înmormântarea lui Nechifor, ea reușește să obțină mărturisirea lui Bogza, care recunoaște crima. Vitoria îl iartă pe patul de moarte. Apoi își concentrează eforturile pe recuperarea turmei de oi a soțului ei și pe reîntoarcerea acasă cu fiul ei, Gheorghiță.
Rezumat pe capitole
Capitolul 1: Îngrijorarea Vitoriei pentru soțul dispărut
Nechifor Lipan pleacă după oi și nu se mai întoarce. Soția lui, Vitoria, rămâne singură cu copiii, îngrijorată că nu mai primește vești. Fiul lor, Gheorghiță, trimite o scrisoare că așteaptă bani de la tatăl său pentru ciobani și oi. Vitoria se frământă unde poate fi soțul ei. Primește o scrisoare de dragoste pentru fiica ei de la un flăcău din sat. Se supără pe fată că umblă după flăcăi în loc să aibă grijă de treburile casei. În vis, Vitoria îl vede pe Nechifor călare trecând un râu, cu spatele întors.
Capitolul 2: Pregătiri pentru iarnă
Pe măsură ce vremea se răcește, Vitoria se agită pregătind casa pentru iarnă. Ea îl trimite pe argatul Mitrea să verifice hornul și îi oferă îmbrăcămintea de iarnă. Apoi, o roagă pe fiica ei, Minodora, să aprindă focul și să pregătească mâncarea. Văzând vremea schimbătoare, Vitoria devine îngrijorată că soțul ei nu s-a întors încă. Ea o ceartă pe Minodora să nu se mărite cu fiul dascălului, dar fata speră la dragoste. Când Vitoria pleacă la preot, Minodora plănuiește să-l cheme pe băiatul dascălului să-i scrie o scrisoare romantică logodnicului ei, Gheorghe.
"Nimene nu poate sări peste umbra lui." - vorbele lui Nechifor Lipan, rostite de Vitoria
Capitolul 3: Pornirea căutării
Vitoria se îndreaptă spre casa părintelui Danila pentru a-i cere sfatul cu privire la dispăriția soțului ei Lipan. Ea bănuiește că i s-a întâmplat ceva rău, deoarece lipsește de două ori mai mult decât de obicei. Părintele o sfătuiește să nu se îngrijoreze și îi promite să facă o slujbă pentru el. Vitoria îi cere să-i scrie o scrisoare fiului ei Gheorghiță pentru a-l instrui cum să vândă animale și produse ca să obțină bani în lipsa tatălui. Ea este hotărâtă să-l caute pe Lipan și are nevoie de ajutorul fiului ei.
Capitolul 4: Vitoria merge la manăstirea Bistrița pentru ajutor
Vitoria a plecat împreună cu fiul ei Gheorghiță la mănăstirea Bistrița în ziua de Bobotează. Drumul era greu din cauza zăpezii, dar au reușit să ajungă la slujba de seară. Vitoria s-a închinat Sfintei Ana și i-a spus necazul ei, rugându-se pentru soțul ei dispărut Nechifor Lipan. Starețul Visarion a sfătuit-o să meargă la autorități să declare dispariția soțului, dar Vitoria are mai multă încredere în ajutorul Sfintei Ana.
Capitolul 5: Vitoria pune la cale o călătorie până la Dorna.
Vitoria a primit de la Maica Ana binecuvântarea să caute singură soțul dispărut în Dorna. Ea pune la cale toate pregătirile pentru călătorie: îi cere preotului să scrie o jalbă către autorități despre dispariția lui Nechifor, duce fata la mătușa călugăriță pentru a avea grijă de ea, lasă gospodăria în grija lui Mitrea și își ia cu ea pe Gheorghiță pentru ajutor. Este hotărâtă să meargă până la capăt în căutarea soțului, chiar dacă asta ar însemna să moară.
Capitolul 6: Plecarea Vitoriei și a fiului ei
Joi, în 9 martie, după o slujbă la biserică, Vitoria își pregătește proviziile și bagajele pentru o călătorie îndepărtată împreună cu fiul ei Gheorghiță. Ea vinde brânză și alte bunuri negustorului David. Apoi dă banii preotului să îi păstreze. În zorii zilei următoare, vineri, cei doi pleacă călare din sat, însoțind sania negustorului David spre râul Bistrița. Au provizii, arme și îmbrăcăminte pentru o călătorie lungă. Vitoria și Gheorghiță își fac semnul crucii spre soarele răsăritului și pornesc hotărâți în căutarea soțului și tatălui dispărut.
Capitolul 7: Drumul spre Dorna
Vitoria a plecat la drum cu negustorul evreu David, în căutarea soțului ei dispărut Nechifor Lipan. Pe drum, au poposit la un han, unde au întrebat de Nechifor, dar nimeni nu-l văzuse de multă vreme. La Calugăreni au găzduit la evreu, care le-a spus că Nechifor trecuse pe acolo toamna, grăbit spre Dorna, cu bani la el. Vitoria era îngrijorată, bănuind că soțul ei ar fi putut să piară.
"Eu cred că traiește, ca să ai putere să-l cauți." - sfatul negustorului evreu David către Vitoria
Capitolul 8: Înnoptarea la fierarul Pricop
Nevasta lui Nechifor Lipan, Vitoria, și fiul ei Gheorghiță ajung într-un sat necunoscut. Sunt opriți de subprefectul Anastase Balmez care-i confundă cu niște înșelători prinși de jandarmi. Vitoria îl convinge că nu sunt înșelători, ci se duc la Dorna după bani. Furtuna de zăpadă îi adăpostește la casa unui fierar bețiv, Pricop. Vitoria află de la Pricop că Nechifor a trecut pe acolo toamna trecută. Pricop îi găzduiește peste noapte și promite să le potcovească dimineața caii pentru drum.
Capitolul 9: Vitoria caută indicii în Dorna
Vitoria merge în căutarea lui Nechifor în Dorna. Întâlnește oameni prietenoși, dar suspectează pe toți. Ajunge la Vatra Dornei și află că Nechifor a cumpărat oi și a plecat cu ele și cu doi munteni necunoscuți. E hotărâtă să-i urmărească pe drumul oilor spre vale.
Capitolul 10: Indiciile duc la tovarășii lui Lipan
Vitoria și Gheorghiță continuă călătoria pentru a-l găsi pe Lipan. Ajung în satul Suha unde află că Lipan nu a trecut pe acolo. Realizează că trebuie să se întoarcă și să caute indicii pe munte, între satele Sabasa și Suha. Decide să îi caute pe cei doi tovarăși ai lui Lipan, Bogza și Iepure, care ar putea ști ce s-a întâmplat cu el. Hotărâtă să găsească adevărul, Vitoria simte că sfânta Ana o călăuzește și îi va arăta urmele lui Lipan.
Capitolul 11: Întrebări fără răspuns
Vitoria află de la soția lui Vasiliu că Bogza și Cutui, care i-au cumpărat oile lui Lipan, ar putea ști ce s-a întâmplat cu soțul ei dispărut. Ea îi cheamă pe cei doi la primărie pentru a-i întreba, dar ei pretind că nu știu nimic. Vitoria spune că îl va căuta în continuare pe Lipan. Apoi ea și fiul ei trec muntele la Săbasa, unde cer sfaturi de la alți localnici. În cele din urmă, ajungând la o gospodărie izolată, câinele lui Lipan, Lupu, o vede și o recunoaște pe Vitoria, dându-i speranțe că soțul ei este încă în viață.
"Lupul! Strigase c-un glas pe care abia îl auzi domnu Toma. Totuși strigase din toate puterile ei lăuntrice." - descoperirea câinelui lui Nechifor Lipan de către Vitoria
Capitolul 12: Vitoria găsește oasele lui Nechifor
Vitoria se întoarce la Suha cu băiatul ei Gheorghiță și câinele Lupu. Aude zvonuri despre soții oierilor Bogza și Cutoi care ar putea ști ce s-a întâmplat cu Nechifor. Vitoria hotărăște să meargă la casele lor să afle informații. Între timp, câinele Lupu devine agitat și latră spre o râpă de lângă drum. Gheorghiță coboară în râpă după el și găsește oasele și lucrurile lui Nechifor. Vitoria aleargă și ea acolo și își găsește soțul mort. Ea strigă numele lui Nechifor și îi adună oasele cu lucrurile lui.
Capitolul 13: Vitoria și autoritățile
Vitoria ascultă autoritățile care examinează rămășițele soțului ei, Nechifor Lipan. Ea le spune despre prietenii lui, despre vânzarea oilor și despre bănuiala că cineva l-a omorât pentru bani. Vitoria îi invită și pe prieteni la înmormântare. Subprefectul crede că aceasta va fi o confruntare bună pentru a-i prinde pe criminali. Vitoria este de acord, dar are și planurile ei. Ea vrea să îi implice pe toți în bârfe și intrigii pentru a scoate adevărul la iveală.
Capitolul 14: Căutările subprefectului Balmez
Subprefectul Anastase Balmez îi convoacă pe Bogza și Cutui pentru a afla unde s-au despărțit de Nechifor Lipan. Cei doi spun că s-au despărțit de el în vârful Stanisoarei, când Nechifor s-a răzgândit să meargă mai departe cu turma. I-au dat banii pentru oile vândute și s-au despărțit. Vitoria susține că a existat un martor necunoscut la numărarea banilor, care ar putea fi ucigașul. Ea îi roagă pe Bogza și Cutui să participe la înmormântarea lui Nechifor. Cei doi acceptă, deși păreau dușmani între ei. La înmormântare, toți sătenii participă. Vitoria cere să vină și fiul ei Gheorghiță. Ea se prăbușește lângă sicriu și cere ca băiatul să vină să-și vadă tatăl pentru ultima oară.
Capitolul 15: Adevărul iese la iveală
La praznicul de după înmormântare, Vitoria o provoacă pe nevasta lui Bogza povestindu-i cum soțul ei Nechifor Lipan a fost ucis de Bogza. Ea descrie cum Bogza l-a lovit pe Lipan cu baltagul și l-a aruncat în prăpastie, iar câinele lui Nechifor, Lupu, l-a mușcat pe ucigaș. Bogza devine furios și îi cere înapoi baltagul fiului Vitoriei, Gheorghiță. Când primește baltagul, Gheorghiță vede scris pe el "sânge" și îl identifică astfel pe Bogza ca ucigașul tatălui său. Se declanșează o luptă, în care Bogza este lovit la cap cu baltagul de către Gheorghiță. Câinele lui Nechifor, deși rănit, reușește să se elibereze și îl mușcă pe Bogza răzbunându-și stăpânul. Bogza este îngrijit de răni, iar subprefectul cheamă jandarmii. În cele din urmă, muribund, Bogza mărturisește în fața tuturor crimele sale și cere iertare de la Vitoria. Ea îl iartă, iar el moare puțin după aceea. Vitoria își reafirmă hotărârea de a-și recupera turma de oi și de a se întoarce în munți împreună cu fiul ei.
"Gheorghiță, dă drumul cânelui!" - strigătul Vitoriei când îl vede pe Calistrat Bogza
Personaje principale
- Vitoria Lipan - nevasta lui Nechifor Lipan, protagonista operei care își caută soțul dispărut
- Nechifor Lipan - soțul Vitoriei Lipan, dispărut misterios
- Gheorghiță - fiul Vitoriei și al lui Nechifor Lipan
- Calistrat Bogza și Ilie Cutui - cei doi prieteni ai lui Nechifor Lipan, bănuiți că l-ar fi ucis
- Lupu - câinele lui Nechifor Lipan care îl caută pe stăpânul său
- Anastase Balmez - subprefectul care investighează dispariția lui Nechifor Lipan
- Preotul Danila - preotul din sat care o ajută pe Vitoria Lipan
Teme importante
Romanul "Baltagul" de Mihail Sadoveanu prezintă următoarele teme:
Desigur, voi rescrie temele principale într-un mod autentic, fără a copia cuvânt cu cuvânt:
- Căutarea adevărului: Personajul principal, Vitoria, nu se oprește până când nu descoperă adevărul despre soarta tragică a soțului ei. Ea depășește toate dificultățile și se angajează într-o călătorie periculoasă pentru a aduce la lumină adevărul și a-și împlini datoria morală.
- Valorile tradiționale: Romanul reflectă valorile tradiționale ale societății rurale românești, precum credința, familia și ospitalitatea. Viața în satul tradițional este caracterizată de respectarea obiceiurilor și tradițiilor străvechi, care oferă o stabilitate și o identitate culturală comunității.
- Dreptatea: O temă importantă din roman este căutarea dreptății. Ucigașul lui Nechifor Lipan este adus în fața răspunderii și pedepsit în final, într-o demonstrație a victoriei dreptății asupra răului.
- Condiția femeii: Romanul evidențiază curajul și hotărârea Vitoriei de a lupta singură pentru a-și găsi soțul într-o societate dominată de bărbați. Vitoria Lipan devine un exemplu de femeie puternică și independentă, care nu se supune convențiilor sociale și luptă pentru propriile ei convingeri.
- Dragostea conjugală: Romanul explorează puterea dragostei profunde dintre Vitoria Lipan și soțul ei, Nechifor Lipan. Vitoria este determinată să-l caute neobosit după dispariția acestuia, iar această dragoste neclintită o motivează să înfrunte orice obstacol.
- Credința: Credința profundă a Vitoriei în semnele divine și în sprijinul Maicii Domnului îi oferă puterea și încrederea necesară în timpul călătoriei sale. Aceasta o ajută să-și îndeplinească misiunea și să-și găsească alinarea în momentele dificile.
- Natura: Natura este prezentată ca un element esențial în roman, fiind atât un obstacol, cât și un aliat în călătoria Vitoriei. Peisajele naturale și elementele sale contribuie la atmosfera și la evoluția acțiunii, oferindu-i Vitoriei sprijin și inspirație în căutarea ei.
- Fatalitatea: Moartea lui Nechifor Lipan pare să fie înconjurată de un puternic sentiment de fatalitate. Evenimentele și circumstanțele îl conduc pe protagonist pe un drum inevitabil, în care el trebuie să-și înfrunte destinul și să facă față consecințelor.
Comentariu
Romanul "Baltagul" este considerat una dintre capodoperele literaturii românești, fiind o lucrare emblematică a lui Mihail Sadoveanu. Acțiunea se desfășoară într-un sat de munte din nordul Moldovei, într-o societate rurală tradiționalistă, în care legile nescrise și tradițiile vechi guvernează viața comunității.
Povestea este centrată în jurul personajului Vitoria Lipan, o femeie puternică și hotărâtă, care pleacă în căutarea soțului ei, Nechifor Lipan, un oier dispărut. Vitoria pornește într-o călătorie anevoioasă și plină de pericole, pentru a afla ce s-a întâmplat cu soțul ei și pentru a-i pedepsi pe cei vinovați de dispariția și moartea acestuia.
Romanul explorează teme precum tradiționalismul lumii rurale, investigarea unui caz de crimă și respingerea atitudinii de resemnare în fața morții. Personajele sunt conturate într-un mod viu și complex, reprezentând diferitele aspecte ale societății rurale și evidențiind evoluția și schimbările sociale.
Stilul literar al lui Sadoveanu este caracterizat de o bogăție poetică și de o muzicalitate aparte. Autorul folosește episoade mitice și folclorice pentru a adăuga profunzime și simbolism poveștii. Limbajul său este plin de metafore, episoade lirice și elemente tradiționale românești, evidențiind dragostea și respectul său față de valorile naționale și spirituale.
"Baltagul" a fost apreciat de criticii literari pentru abordarea sa profundă a tradițiilor și mentalității rurale românești, precum și pentru construcția narativă complexă și forța personajelor. Romanul a fost adaptat și ecranizat, confirmându-și popularitatea și importanța în cultura românească.
Ecranizare
Filmul cu același nume a fost regizat de Mircea Mureșan, după un scenariu propriu. Premiera oficială a filmului a avut loc în octombrie 1969. Această adaptare cinematografică a romanului a contribuit la popularizarea și cunoașterea operei literare într-un format audiovizual.