Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (20) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) China (1) clasic (58) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (10) Ficțiune (54) Ficțiune istorică (8) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grace Lin (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (7) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (3) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (3) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (5) Mihail Sebastian (1) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (2) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (7) Paulo Coelho (1) pentru copii (21) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (8) Roald Dahl (2) roman (17) romantism (1) romanță (3) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (9) tineri (1) Tom Sawyer (1) tragedie (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1) William Shakespeare (1)

ARHIVĂ

© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Dumbrava minunată, de M. Sadoveanu. Rezumat

Lizuca alături de Patrocle în dumbrava minunată

Rezumat pe scurt

Într-un oraș mic, Lizuca, o fetiță curioasă și aventuroasă, planuiește o expediție îndrăzneață în Dumbrava, o pădure misterioasă și fermecată. Ea pornește în călătoria ei alături de câinele său, Patrocle. 

În timp ce explorează Dumbrava, Lizuca întâlnește prichindei, niște ființe magice minunate, și se lasă purtată într-o călătorie prin lumea lor fermecată. În această călătorie, ea descoperă frumusețea și splendoarea pădurii, întâlnește creaturi fantastice și trăiește aventuri incredibile.

Pe măsură ce se aventurează mai adânc în Dumbravă, Lizuca descoperă peșteri luminoase, flori și copaci minunați, și simte farmecul și liniștea deplină a acestui loc magic. Își dă seama că Dumbrava este o împărăție fermecată, ascunsă de ochii oamenilor de rând.

În mijlocul acestei călătorii, Lizuca întâlnește o arătare minunată, un grup de omușori mititei, și află despre existența lor și a altor personaje fantastice în Dumbravă. Ea devine parte din această lume fermecată și se bucură de prietenia și înțelepciunea lor.

Cu toate acestea, Lizuca trebuie să se întoarcă în lumea reală și să se despartă de prietenii săi magici. Cu inima plină de bucurie și amintiri prețioase, ea se desparte de Dumbrava și se întoarce acasă.

Opera "Dumbrava minunată" este o poveste despre aventură, curaj și descoperirea lumii magice care există în fiecare dintre noi. Lizuca a trăit o experiență unică în Dumbrava, iar cititorii sunt captivați de magia și frumusețea acestei lumi fermecate.

"Eu, cu Patrocle, nu mă tem de nimic." - Lizuca

Rezumat pe capitole

Se vede ce soi rău este duduia Lizuca

Doamna Mia Vasilian, o femeie cu o voce fermecătoare și o creștere nobilă, își prezintă noilor cunoștințe informații despre viața sa și copilăria ei. Ea a fost numită Maria când a fost adusă acasă de către părinții ei adoptivi, dar și-a schimbat singură numele în Mia, datorită simțului său muzical. Mia a urmat patru ani la conservator și era considerată o muzicantă desăvârșită, cu un viitor strălucit în fața ei. Ea provine dintr-o familie bogată și nobilă din Buzău, iar căsătoria ei cu Vasilian, un bărbat mai în vârstă și divorțat, a provocat speculații și controverse. Cu toate acestea, Mia este fericită în căsnicia ei și este satisfăcută de soțul ei Jorj, care îi îndeplinește toate capriciile. Singura umbra din viața lor este fiica lui Jorj din căsătoria anterioară, care creează unele tensiuni în relația lor. Cu toate acestea, Mia se consideră o persoană dificilă cu gusturi rafinate și elegante și așteaptă sosirea cafelei în timp ce își rasucește țigara.

Duduia Lizuca plănuiește o expediție îndrăzneață

Capitolul începe cu Duduia Lizuca, o fetiță neascultătoare și răutăcioasă, fiind pedepsită de slujnicuță. Aceasta o prinde de aripa rochiței și îi provoacă durere, torsionându-i unghiile și monturile degetelor. În ciuda acestei tratamente crude, Lizuca își păstrează controlul și nu se manifestă. Slujnicuța îi aplică o lovitură peste cap și o plesnește, cerându-i să plece și să se întoarcă doar atunci când va fi chemată. Fetița rămâne întristată și își amintește că mama ei râdea mereu, în timp ce mama adoptivă nu o face. În timp ce slujnicuța și Lizuca se aflau în această situație tensionată, două femei, cucoana Emilia și madam Neicu, părăsesc casa și se îndreaptă spre stradă. Înainte de a pleca, cucoana Emilia își pune mâna pe capul Lizucai și o întreabă ce are. După plecarea lor, Lizuca rămâne gânditoare, cu ochii și sprâncenele încruntate, înconjurată de flori ofilite și globuri de sticlă colorată. În ciuda situației, Lizuca simte că în curând se va întâmpla ceva deosebit. Așteaptă cu nerăbdare, iar într-un moment magic, candelele verzi de licurici apar și dezvăluie o pajiște plină de flori și un perete de stâncă între doi mesteceni bătrâni. Încheindu-și moraritul, un bătrân îndeamnă pe alții să vină în Dumbrava de la Buciumeni, unde se întâmplă lucruri misterioase.

Sfat cu Sora-Soarelui

Capitolul începe cu Duduia Lizuca rămânând singură în fața casei cu persienele lasate, înconjurată de flori ofilite și globuri de sticlă colorată. Ea se gândește și se încrunta ușor, iar apoi îi apare în față Patrocle, câinele ei. Lizuca îl observă cum se joacă cu furnicile și îl avertizează că acestea îl pot mușca dacă nu le lasă în pace. Apoi, Lizuca hotărăște să meargă la bunicii ei și pleacă în călătoria sa împreună cu Patrocle. În timp ce merg, Lizuca se oprește să se despartă de o căprioară numită Sora-Soarelui și îi urează să fie sănătoasă.

Călătoria lui Lizuca și a câinelui ei continuă, iar Dumbrava pare să fie învăluită într-un farmec misterios. Într-un moment, candelele verzi de licurici se aprind, dezvăluind o pajiște plină de flori și un perete de stâncă între doi mesteceni bătrâni. Apoi, o ușă de cremene se deschide, iar din întunericul unei peșteri apare o minunată arătare sub forma unor omușori mititei. Acest moment magic și înfățișarea strălucitoare aduc o senzație deosebită în Dumbrava.

În finalul capitolului, se menționează despre un bătrân care și-a părăsit moara și s-a aventurat în locuri singuratice. El a atras în jurul lui mulți învațați și vraci, care au încercat să dovedească că în Dumbrava nu există nimic magic, ci doar o închipuire bolnavă. Această dezvăluire nu a convins pe deplin pe Fat-Frumos, care a pornit înapoi în împărăția lui, cu un mare alai, dar cu îndoieli în inimă.

Astfel, în acest capitol, se descriu scenele în care Lizuca pleacă în călătorie, întâlnirea cu căprioara Sora-Soarelui și apariția minunată în Dumbrava, sugerându-se că acolo se întâmplă ceva special.

Unde s-a arătat Sfânta Miercuri

În acest capitol al poveștii "Dumbrava minunată", Lizuca și cățelul ei, Patrocle, se întâlnesc cu o bătrână misterioasă numită Sfânta Miercuri. Cei doi se plimbă prin livezi parfumate și întâlnesc garduri înalte de nuiele și salcii batrâne. Lizuca descoperă că salciile sunt de fapt ființe magice și vorbitoare. Când bătrâna o recunoaște ca pe Sfânta Miercuri și o întreabă dacă se îndreaptă spre bunica ei, Lizuca este uimită și încântată că este cunoscută de aceasta. Sfânta Miercuri îi dă binecuvântarea și Lizuca și Patrocle își continuă călătoria.

În timpul plimbării, Lizuca se întreabă dacă trebuie să se teamă de "mama pădurii", iar Sfânta Miercuri îi asigură că acolo sunt locuri curate și că ea veghează asupra lor. Lizuca îi dezvăluie că se teme de bursuc, iar Sfânta Miercuri o încurajează să ceară un inel de la Zână ca dovadă a existenței acesteia. În timp ce soarele apune și luna răsare, Lizuca și Patrocle se adăpostesc într-o scorbură, unde copila își exprimă temerile și grijile.

Capitolul se încheie cu glasurile mamei, slujnicei și bunicului care se aud în livadă, generând tensiune și întrebări. Slujnica afirmă că a înțeles totul începând de seara trecută, iar bunicul este curios să afle ce a înțeles. Acest fragment sugerează o posibilă tensiune în familie sau în cadrul poveștii în general.

Astfel, capitolul "Unde s-a arătat Sfânta Miercuri" se concentrează pe întâlnirea lui Lizuca cu Sfânta Miercuri și pe discuțiile lor despre frumusețea și misterul naturii din jurul lor. De asemenea, se adaugă o notă de mister și suspans prin glasurile auzite în livadă la finalul capitolului.

Duduia Lizuca găsește gazdă bună în dumbravă

După ce soarele coboară în spatele culmii, luna apare în răsărit la marginea dumbrăvii, învinsă de pe tărâmul celălalt. Lizuca observă luna de aproape și o vede mai mare și mai apropiată decât oricând. Un sentiment de neliniște o cuprinde pe copilă.

Într-un peisaj plin de miresme calde de cimbru și ceară, se întind grădini cu garduri înalte de nuiele, prevăzute cu streașină de spini. Salcii bătrâne, cu forme ciudate, se mișcă încet, iar Lizuca știe că acele salcii sunt oameni și dihanii întrupate în copaci de magie veche.

În timp ce se plimbă prin dumbravă, Lizuca întâlnește o bătrână care o întreabă dacă se îndreaptă către bunicuța ei. Copila este uimită de cum bătrâna știe că ea și Patrocle se îndreaptă spre casa bunicuței. Bătrâna o recunoaște pe Lizuca și îi confirmă că este Sfânta Miercuri.

Lizuca îi spune bătrânei că nu se teme de mama pădurii pentru că ea și Patrocle sunt oameni buni. Îi sărută mâna Sfintei Miercuri și pleacă spre casă, fiindu-i teamă să nu întârzie după apusul soarelui.

În timp ce pleacă, Sfânta Miercuri rămâne o clipă privindu-i în urmă. Pare să fie nedecisă, ezitantă. Apoi urcă pe un deal și, cu greu, trece peste gardul unei grădini.

Capitolul "Duduia Lizuca găsește gazdă bună în dumbravă" ne prezintă întâlnirea lui Lizuca cu Sfânta Miercuri și atmosfera misterioasă din dumbravă. Se întrezărește o legătură specială între Lizuca și această figură supranaturală, ceea ce adaugă o notă de magie și aventură în poveste.

Aici s-arată cine sunt prichindeii

În capitolul "Aici se arată cine sunt prichindeii", Lizuca și bătrânii se adună în fața scorburii și se pregătesc să dezvăluie cine sunt prichindeii. Domnița începe să vorbească cu un glas asemenea unei păsărițe și întreabă pe Lizuca dacă îi plac sfaturile și poveștile. Lizuca răspunde entuziasmată că îi plac și că mama ei spunea că fără povești viața ar fi tristă și săracă.

Este sugerat că în continuare va avea loc o poveste sau un moment special în care prichindeii vor dezvălui ceva important lui Lizuca. Acest capitol introduce o atmosferă plină de anticipație și curiozitate în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple și cu personajele care urmează să fie dezvăluite.

Povestea cu Zâna închipuirii

Capitolul "Povestea cu Zana închipuirii" aduce în prim-plan povestea fermecătoare a Zanei Închipuiriiși lupta lui Fat-Frumos pentru a crede în existența ei. Povestea evidențiază importanța credinței și puterea imaginației în lumea noastră.

Duduia Lizuca a transmis cu emoție povestea și acum privirea tuturor jivinelor și pasărilor era îndreptată spre ea, așteptând să audă continuarea. În inima ei, Lizuca simțea că povestea nu se oprește aici și că există ceva mai mult de dezvăluit.

Răscolindu-și gândurile, Lizuca ia o hotărâre îndrăzneață. Își dă seama că trebuie să își urmeze curiozitatea și să exploreze dumbrava pentru a găsi răspunsuri la întrebările care o frământă.

La hotarul Împărăției minunilor

Capitolul urmărește întâlnirea dintre duduia Lizuca și Sfanta Miercuri, desfășurată la hotarul Împărăției minunilor. Lizuca, însoțită de cățelul Patrocle, se apropie de o scorbură de răchită și observă o casuță în apropiere, pe lângă care se află o luminiță licuriciului. Curioasă, Lizuca se întreabă unde se află Fat-Frumos în prezent. Cei doi continuă să meargă și ajung la o punte de lemn și un pârâu care curge prin ierburi și maluri înalte de humă. Acolo, Lizuca remarcă că florile își pleacă capetele și dorm, iar într-un colț de umbră apare o luminiță. În final, Lizuca și Patrocle se apropie de lumina licuriciului și de scorbura de răchită bătrână, unde sunt întâmpinați de Sfanta Miercuri.

Capitoul se numește "La hotarul Împărăției minunilor" deoarece povestea se concentrează pe momentul în care Lizuca se apropie de hotarul dintre lumea obișnuită și Împărăția minunilor. Întâlnirea cu Sfanta Miercuri marchează intrarea într-o lume magică și plină de minuni.

Bunicii aveau livadă și albine

În ultimul capitol intitulat "Bunicii aveau livada și albine", duduia Lizuca se trezește într-o chilioară albă și curată, într-un pat mic și primitor sub poclazi. Soarele pătrunde prin fereastra deschisă, iar perdeluțele de borangic flutură ușor, aducând cu ele o adiere plăcută a dimineții.

Lizuca se ridică din pat și se uită în jur, observând încăperea simplă, dar primitoare în care se află. Simte o emoție de bucurie și curiozitate, deoarece se află acum la bunicii săi în livada și cuibul de albine. Este un loc familiar și drag ei, unde a petrecut multe momente frumoase în copilărie.

Ea se gândește la bunicii săi și la întâlnirea cu Sfanta Miercuri în dumbrava minunată. Își aduce aminte de povestirile bunicii și de aventurile pe care le-a trăit alături de Patrocle, cățelul ei credincios.

În timp ce privește pe fereastră, Lizuca observă cum soarele strălucește asupra livadei, iar în jur se aud zumzetul albinelor harnice. Simte o stare de liniște și de conectare cu natura și își dorește să exploreze și să descopere mai multe din această lume minunată.

Astfel, ultimul capitol sugerează că Lizuca se pregătește să trăiască noi aventuri în livada și cuibul de albine ale buniciilor ei. Aceasta reprezintă o continuare a povestirii și deschide calea către noi experiențe și descoperiri într-un mediu natural și plin de viață.

Alte cărți de Mihail Sadoveanu

  1. Domnu Trandafir
  2. Baltagul
  3. Dumbrava minunată
  4. Hanul Ancuței