Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) clasic (54) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (9) Ficțiune (51) Ficțiune istorică (5) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (2) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (4) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (1) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (20) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (7) Roald Dahl (2) roman (16) romantism (1) romanță (2) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (7) tineri (1) Tom Sawyer (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Elevul Dima dintr-a șaptea, Mihail Drumeș. Rezumat

Dima între colegii de la ARPET

O adolescență zbuciumată, presărată cu succese și eșecuri, cu întâlniri memorabile și despărțiri dureroase, cu îndrăgostiri mistuitoare și deziluzii amare. O călătorie sinuoasă de la inocență spre maturitate, de la naivitate spre înțelepciune. O lume școlară populată de caractere și conflicte, de rigori și elanuri tinerești. Toate acestea prind viață în romanul "Elevul Dima dintr-a șaptea", semnat de Mihail Drumeș.

Apărut în 1946, romanul îl are în centru pe adolescentul Grigore Dima, un spirit sensibil și visător. După o copilărie nomadă, marcată de mutările succesive dictată de cariera diplomatică a tatălui său, Grigore ajunge să experimenteze pentru prima dată școala publică, în orașul Craiova. Pornind de la această premisă, cartea devine cronica subiectivă a trezirii sale din inocență și a transformării într-un tânăr cu idealuri îndrăznețe.

Narat la persoana I, romanul surprinde cu autenticitate frământările, dilemele și tensiunile care definesc această vârstă tulbure. Grigore prinde gustul libertății și al prieteniei, învață tainele iubirii și ale dezamăgirii, agitând apele liniștite ale școlii cu avântul său revoluționar. Un erou nu lipsit de defecte, care se zbate să-și găsească echilibrul între aspirații și realitate. Prin sinceritatea și prospețimea scriiturii, cartea lui Drumeș rămâne și astăzi o lectură revelatoare despre miracolul perpetuu al adolescenței alături de opere precum „Cișmigiu et comp” de Ionel Teodoreanu și „La Medeleni”. 

Rezumat scurt

Romanul „Elevul Dima dintr-a șaptea” surprinde traiectoria sinuoasă de la entuziasmul juvenil la dezamăgirile maturității. Protagonistul, Grigore Dima, este fiul unui diplomat care l-a purtat prin lumea întreagă în copilărie. Ajuns adolescent, Grig este înscris la liceul din Craiova, unde locuiește în gazdă alături de alți tineri ce aveau să-i devină prieteni apropiați.

Printre aceștia se numără și Lotte, fiica gazdei sale, de care Grig se îndrăgostește treptat, deși la început o evită și pretinde că iubita lui este faimoasa cântăreață Alina Barbu. Confuz, Grig caută răspunsuri în cărți, tânărul Stendhal sau înțeleptul Anatole France devenindu-i repere.

Plin de idealism și sete de aventură, Grig crează și îi convinge pe noii săi prieteni să adere la organizația ARPET (Asociația Română Pentru Expediția Transoceanică), al cărei scop este de a strânge fonduri pentru a pleca într-o expediție pe insula fără nume din Galapagos, unde se afla o comoară legendară. Membrii ARPET, supranumiți „arpetiști”, chiar schițează bazele unui viitor stat numit Grigorida.

Însă visul lor se năruie atunci când Grig este exmatriculat din toate școlile în urma unui conflict cu profesorul de istorie Niculescu, poreclit Attila, iar organizația ARPET este desființată. Deziluzionat, Grig pleacă la București împreună cu Lotte, cei doi logodindu-se și amenințând cu sinuciderea. Salvarea vine în ultimul moment din partea părinților, și cei doi tineri îndrăgostiți sunt despărțiți.

Ani mai târziu, Grig a devenit inginer și o caută pe Lotte, doar pentru a descoperi cu amărăciune că aceasta este acum o femeie căsătorită și cu copii. Prăbușirea adolescentului idealist în realitatea maturității este un motif recurent în roman. Totuși, Grig reușește până la urmă să-și refacă viața alături de Ioana, fosta lui logodnică din adolescență.

Rezumat pe părți

Partea 1

Grigore Dima, protagonistul romanului, este fiul unui diplomat și a locuit cu familia în mai multe țări. În clasa a VII-a, Grig (cum i se mai spunea) este înscris la liceul „Mihai Bravu” din Craiova și locuiește în gazdă la Dona Bianca. Aici își face noi prieteni printre care și Lotte, fiica gazdei, de care ulterior se îndrăgostește. Tulburat de iubirea pentru Lotte, Grig caută răspunsuri citind cărți despre dragoste precum „Manon Lescaut” sau volume semnate de înțeleptul Anatole France.

În timpul șederii la Craiova, Grig are și alte experiențe sentimentale. Întâmplător găsește fotografia cântăreței Alina Barbu și se îndrăgostește de imaginea ei, construindu-și o poveste imaginară de dragoste. Mai târziu o cunoaște în persoană pe Alina și iluzia lui se spulberă. De asemenea, are o scurtă relație intimă cu Lidia, o funcționară de la poștă, însă este dezamăgit și de această experiență. Aceste episoade îl determină să înțeleagă că dragostea lui pentru Lotte este reală și vie.

Grig îi convinge pe Lotte și pe ceilalți prieteni să adere la idealul său: organizația ARPET (Asociația Română Pentru Expediția Transoceanică), al cărei scop este o expediție pe „Insulă fără nume” în căutarea comorii temutului pirat Jim Black. Pe insulă, ei ar întemeia un nou stat numit „Grigorida”.

Întâmplător, descoperă un bilet adresat răposatului soț al donei Bianca, cu instrucțiuni pentru găsirea unei comori în Arhipelagul Galapagos, confirmând astfel existența Insulei fără nume. Grig este entuziasmat și grăbește pregătirile pentru expediție alături de noii săi prieteni deveniți „arpetiști”.

Partea 2

În clasa a opta, deja fiind mutat la Leagăn, Dima își face un nou prieten, Cătălin Șoimaru, care e îndrăgostit de directoarea lor. Când află că ea are o relație, Șoimaru se sinucide. Dima și colegii organizează funeraliile și petrec o noapte de priveghi lângă mormânt. Apoi Dima primește o scrisoare de la Șoimaru în care îl roagă să nu se răzbune, ci să-i transmită directoarei dragostea lui. Dima merge la directoare, îi înmânează fotografia sărutată de Șoimaru și îi spune cât a iubit-o acesta. Ea îi explică că nu știa, dar își cere iertare. Apoi Dima merge la mormânt și povestește totul lui Șoimaru. După aceea, de teamă să nu înnebunească ca prietenul său, Dima renunță la dragostea pentru Lotte și se concentrează pe expediție, dar evenimentele externe pun în pericol visul arpețiștilor.

Dima a avut un conflict cu profesorul de istorie, poreclit Attila, pe care l-a acuzat că îi pedepsește pe elevi în mod abuziv. Dima l-a insultat în clasă, spunându-i "E nedemn ceea ce faceți". A declanșat o grevă a elevilor împreună cu colegii săi arpețiști, ca protest față de eliminarea lui din școală pe o lună. Greva a eșuat după 3 zile, iar autoritățile școlare au considerat că Dima este principalul vinovat și l-au eliminat definitiv. A avut un conflict și cu directorul liceului, doamna Pleșea, care l-a acuzat că aruncă o "discreditare" asupra instituției prin faptele sale. Când a fost chemat la poliție, Dima a sechestrat într-o cameră un comisar care venise să-l aresteze, lovindu-l și provocându-i răni. Autoritățile școlare s-au temut de influența lui Dima asupra celorlalți elevi și l-au eliminat pentru a-l izola. Dima nu a arătat nicio regretare pentru faptele sale, ci dimpotrivă a continuat să-și apere cu înverșunare punctul de vedere.

El hotărăște să plece la București pentru a-și apăra cauza. Își ia rămas bun de la Lotte, care îi oferă o sumă de bani pentru călătorie. Dima refuză oferta Lidiei de a sta la ea, din motive de conștiință. El își găsește o gazdă nouă sub numele fals de Popescu Anatolie.

Află că Lotte a plecat la București pentru a-l căuta. El o găsește și împreună se hotărăsc să plece în America. Cu banii strânși de la elevi, cumpără două bilete pe un vapor spre New York. În ziua plecării, Lotte nu se prezintă la întâlnirea stabilită. Dima află că a fost răpită și dusă înapoi acasă de mama ei.

Partea 3

În partea a treia a romanului, acțiunea se mută la București.

La București, Dima încearcă să obțină o audiență la ministru, dar este refuzat de secretarul general Mătăsaru, pe care îl consideră un nou "Robespierre". Reușește totuși să vorbească cu ministrul, care îi promite sprijinul. Însă Mătăsaru reușește să-l convingă pe ministru să nu-l ajute. Publică totuși o broșură în care își apără cauza.

Între timp, Dima o regăsește pe Lotte, care a fugit de acasă după ce a citit scrisoarea lui în care îi spunea că vrea să se sinucidă. Cei doi tineri îndrăgostiți locuiesc împreună la București. Ei se logodesc și se pregătesc pentru sinuciderea comună pe 1 decembrie.

Cu ajutorul pictorului Ropală, care este prieten cu ministrul, Dima reușește în cele din urmă să obțină anularea eliminării sale. Dar bucuria este de scurtă durată, deoarece autoritățile descoperă documentele socialiste ale organizației A.R.P.E.T. și decid din nou eliminarea lui Dima.

În ziua sinuciderii, Dima și Lotte iau otravă, dar sunt salvați și duși la spital de tatăl lui Dima care află unde locuiesc și vine să-l găsească. El îl ia pe Dima cu el în Anglia. Aici, Dima află că Lotte este de fapt în viață, dar tatăl său i-a ascuns acest lucru. Romanul se încheie cu întoarcerea lui Dima în România după 15 ani. El o întâlnește din nou pe Lotte, dar dragostea lor din tinerețe s-a stins.

Caracterizarea personajelor

Grig

Personajul principal al romanului „Elevul Dima dintr-a șaptea” de Mihail Drumeș este Grigore Dima, cunoscut drept Grig. Acesta este un personaj masculin, individual, caracterizat atât direct, cât și indirect de către autor și celelalte personaje.

Grig este fiul unui diplomat, astfel copilăria sa a fost marcată de schimbări și instabilitate. El deține două cetățenii, română și engleză, iar studiile și le-a făcut în mai multe țări. La vârsta de 15 ani este înscris pentru prima dată la o școală publică din Craiova. Grig este nerăbdător să înceapă școala și să cunoască noi prieteni, dovadă a faptului că este un tânăr sociabil și deschis.

În Craiova locuiește în gazdă la doamna Bianca, unde se împrietenește rapid cu Gigi, Nicu, Magda și fiica gazdei, Charlotte. Grig devine liderul grupului, contagiindu-i cu entuziasmul său și cu ideile sale pe ceilalți. Astfel, putem spune că Grig este un bun organizator și un lider carismatic. Prietenii au încredere în el și îl consideră un om de onoare care știe să păstreze un secret.

Grig este și un tânăr inteligent, cu o pasiune pentru citit și învățat. El notează în jurnal reflecțiile interesante găsite în cărți, încercând să învețe despre toate aspectele vieții. În dragoste însă este mai puțin sigur, uneori gelos și imprevizibil. Deși la început își ascunde sentimentele, Grig se îndrăgostește de Charlotte și îi declară o iubire intensă și pasională, specifice vârstei.

Grig are un puternic idealism și dorință de dreptate, propunându-le prietenilor o excursie ambițioasă în căutarea unei comori. Acest spirit aventurier și visător îl definește pe adolescentul Grig, a cărui minte ageră și radicalism specific vârstei fac din el un personaj complex și credibil, în care mulți cititori tineri s-au putut regăsi de-a lungul timpului.

Charlotte (Lotte) - fiica Doamnei Bianca la care stă Grig în gazdă. Este o fată sensibilă, romantică și visătoare. Se îndrăgostește de Grig și trăiește o poveste de dragoste intensă cu el. Îl urmează în planurile lui aventuroase.

Gigi - unul dintre noii prieteni ai lui Grig din Craiova. Este un băiat amuzant și spontan. Îl ajută pe Grig să înființeze organizația A.R.P.E.T. Participă entuziast la toate planurile lui Grig.

Nicu - coleg de clasă cu Grig, taciturn și enigmatic. Deși pare lipsit de umor, se alătură grupului de prieteni. Ascunde o sensibilitate artistică.

Magda - o fată inteligentă și cultivată din grupul de prieteni. Îl sfătuiește pe Grig în problemele sentimentale. Are o relație specială de prietenie cu acesta.

Doamna Bianca - mama Lottei, o văduvă respectabilă care îl găzduiește pe Grig. Îl simpatizează și are încredere în el. Încearcă să fie o prezență maternală pentru Grig.

Despre autor

Mihail Drumeș, unul dintre remarcabilii scriitori români din perioada interbelică, a cucerit cititorii cu opere pline de lirism și sensibilitate. Prin romanul său "Elevul Dima dintr-a VII-A," Drumeș a transmis nu doar o poveste de dragoste adolescentină, ci și o incursiune în universul intens al tinerilor din acea vreme. Cu o carieră literară prolifică, Drumeș a obținut recunoaștere pentru scrierile sale, devenind unul dintre cei mai citiți autori ai epocii sale. Cu un stil captivant și personaje bine conturate, operele sale, inclusiv "Invitația la vals" și "Scrisoarea de dragoste," au rezonat pe parcursul decadelor, păstrându-și relevanța și atractivitatea pentru cititorii de astăzi.