Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (20) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) China (1) clasic (58) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (10) Ficțiune (54) Ficțiune istorică (8) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grace Lin (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (7) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (3) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (3) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (5) Mihail Sebastian (1) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (2) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (7) Paulo Coelho (1) pentru copii (21) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (8) Roald Dahl (2) roman (17) romantism (1) romanță (3) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (9) tineri (1) Tom Sawyer (1) tragedie (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1) William Shakespeare (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Doi ani de vacanță de Jules Verne. Rezumat și Analiză

Băieții naufragiați pășesc pe insula nepopulată.

Introducere

Romanul "Doi ani de vacanță" spune povestea unui grup de copii care ajung să trăiască o extraordinară aventură, atunci când naufragiază pe o insulă pustie. Autorul francez Jules Verne, celebru pentru romanele sale de aventuri, ne prezintă în această carte publicată în 1888 modalitatea ingenioasă prin care niște copii reușesc să supraviețuiască într-un mediu ostil.

Romanul prezintă ingeniozitatea și spiritul de echipă de care dau dovadă copiii pentru a-și construi o nouă viață pe insulă. Ei explorează, vânează, pescuiesc, își construiesc adăposturi și înfruntă multe primejdii. Deși aventura lor e plină de peripeții, mesajul cărții este unul optimism: prin colaborare și curaj, pot fi depășite cele mai grele încercări.

Rezumat scurt

Romanul îi are ca personaje principale pe Briant, Gordon, Doniphan și Moko, patru dintre cei 15 copii de la bordul unui iaht plecat în vacanță din Noua Zeelandă. În timpul unei furtuni puternice, iahtul este avariat grav și purtat de valuri până ce eșuează pe țărmul unei insule necunoscute. Copiii explorează insula în căutarea unui loc de adăpost. Briant descoperă că se află pe o insulă și nu pe continent.

Ei găsesc într-o peșteră rămășițele unui naufragiat francez care trăise acolo. Stabilesc peștera ca adăpost, și o numesc French-den. Urmează o perioadă în care colonizează insula, vânează, pescuiesc, explorează și își construiesc un mod de viață acolo. Între Briant și Doniphan apar conflicte pentru conducerea grupului.

La un moment dat, Doniphan și câțiva tovarăși se despart de grup și își fac propria așezare în estul insulei. După multe peripeții, grupurile se reunesc. Între timp, apar niște bandiți eșuați pe insulă, care pun în pericol colonia. După lupte și capturări, bandiții sunt alungați sau uciși. Coloniștii reușesc să repare o șalupă abandonată de bandiți și părăsesc insula, navigând spre strâmtoarea Magellan. Acolo întâlnesc un vapor care îi duce înapoi în Noua Zeelandă, unde sunt primiți ca niște eroi după doi ani de absență. Povestea lor face înconjurul lumii.

Personajele evoluează în timp, trecând de la dependență și neînțelegeri la maturitate, spirit de echipă și inițiativă. Mesajul este că prin colaborare, ingeniozitate și curaj pot fi depășite cele mai grele încercări.

Rezumat detaliat

Naufragiul

Romanul descrie situația unor copii elevi care au plecat într-o excursie pe mare cu iahtul Sloughi în vacanța de la Institutul Chairman din Auckland, Noua Zeelandă. Iahtul a fost desprins accidental de pe țărm în timpul nopții și purtat de valuri spre largul mării. Copiii nu au putut controla iahtul și au fost purtați în voia sorții timp de mai multe zile. În timpul unei furtuni puternice, iahtul este aruncat de valuri pe țărm într-un loc necunoscut, probabil o insulă izolată. Cei 15 copii supraviețuiesc, conduși de Briant, Gordon și Doniphan, cei mai mari și înțelepți dintre ei. Ei explorează noua locație, încercând să înțeleagă dacă sunt pe un continent sau pe o insulă. Deocamdată se adăpostesc în epava iahtului și încearcă să supraviețuiască cu proviziile pe care le au. Briant face o cercetare și observă că sunt într-adevăr pe o insulă. Viitorul pare sumbru, dar copiii sunt hotărâți să lupte pentru supraviețuire.

Peștera French-den

Băieții explorează insula și își dau seama că este imposibil să scape singuri de acolo. Ei decid să-și construiască un adăpost mai bun în peștera descoperită lângă un lac, numită French-den în onoarea naufragiatului francez găsit acolo. Transportă toate materialele din epava iahtului cu o plută pe râu. După multe eforturi, reușesc să ajungă cu pluta la peșteră. Acolo intenționează să petreacă iarna și să supraviețuiască cu proviziile salvate de pe vas. Deși situația este dificilă, copiii sunt hotărâți să reziste. Ei speră totuși că vor fi salvați dacă vreun vapor va trece prin apropierea insulei. Până atunci, trebuie să se descurce singuri, sub conducerea lui Briant, Gordon și Doniphan.

Explorarea insulei

Gordon, Doniphan și alți colegi pornesc într-o expediție de explorare în nordul insulei, pentru a cunoaște mai bine zona. Ei ajung până la capătul nordic al lacului din centrul insulei și constată că regiunea de acolo este foarte aridă. La întoarcere decid să exploreze țărmul vestic al lacului. Descoperă diferite plante folositoare și reușesc să captureze vii o lamă și puii ei, precum și un guanaco. Aceste animale vor fi folositoare pentru colonie. După explorare se întorc la peștera French-den, unde îi așteaptă ceilalți colegi. Deși situația este dificilă, copiii fac eforturi să supraviețuiască și să-și amenajeze cât mai bine adăpostul. Ei speră totuși că vor fi salvați dacă vreun vas va trece prin apropierea insulei.

Separarea grupului

Cum se apropie sfârșitul celei de-a doua ierni pe insulă, între Briant și Doniphan se adâncesc neînțelegerile. Doniphan, invidios că Briant a fost ales șef în locul lui, nu acceptă autoritatea acestuia. Hotărăște împreună cu Cross, Webb și Wilcox să părăsească colonia de la French-den și să-și facă propria așezare în altă parte a insulei Chairman. Pleacă așadar spre est, pe malul lacului, cu gândul să găsească un loc bun de instalare în apropierea golfului numit Deception. Străbat lacul, coboară cursul râului East până la ocean. Acolo înnoptează, dar a doua zi pornesc să caute un adăpost potrivit. Găsesc o peșteră largă, numită Wreck-cave. Aici hotărăsc să-și amenajeze noua locuință, departe de ceilalți. Deși despărțirea aceasta este primejdioasă, ei persistă în planul lor.

Bandiții de pe insulă

În noaptea aceleiași furtuni puternice, Evans, navigatorul vasului Severn, reușește să evadeze de sub paza lui Walston și ajunge la colonia copiilor. Le povestește cum a reușit să fugă și îi îndeamnă să părăsească de urgență insula, deoarece Walston a descoperit locul așezării lor și se pregătește să-i atace. În grabă, coloniștii strâng tot ce pot transporta și ies pe poteci ascunse din peșteră. Pleacă spre nordul insulei, sperând să găsească o corabie naufragiată pe care să poată fugi. După mai multe zile de mers prin păduri, ajung la Severn-shores, dar nu găsesc nici o corabie. Atunci hotărăsc să construiască ei înșiși o ambarcațiune din resturi de lemn găsite pe plajă. Încep să lucreze la corabie, dar într-o noapte sunt atacați de Walston și banda lui. Au loc lupte violente, în care copiii reușesc să-i alunge temporar pe atacatori.

Sfârșitul aventurii

După întoarcerea în Noua Zeelandă, tinerii naufragiați își reiau treptat viața normală alături de familiile lor. Doniphan organizează câteva conferințe publice în care povestește aventurile trăite pe insula Chairman, stârnind mare interes. Jurnalul ținut de Baxter în timpul șederii pe insulă este publicat și are un real succes, fiind tradus în mai multe limbi. Toți admiră curajul, înțelepciunea și spiritul de sacrificiu dovedit de copiii naufragiați. Kate este primită în casa familiei lui Doniphan, ale cărui viață i-a salvat-o prin îngrijirile acordate. Evans primește în dar o navă nouă numită Chairman, care îi va permite să navigheze în continuare din portul Auckland.

Analiză

Romanul "Doi ani de vacanță", publicat în 1888 de recunoscutul autor francez Jules Verne, abordează principalele teme ale operei sale - aventura, călătoria, progresul tehnic - dintr-o perspectivă inedită, cea a unui grup de copii naufragiați pe o insulă pustie.

Structurat în 30 de capitole, romanul are un ritm susținut al acțiunii, care îl face captivant. Fiecare capitol prezintă o nouă peripeție sau descoperire a copiilor pe măsură ce explorează și încearcă să supraviețuiască în mediul necunoscut. Titlurile capitolelor sunt sugestive, reflectând conținutul fiecăruia: "Furtuna", "Insulă sau continent?", "Cercetări în peșteră", "Cercetarea golfului Deception" etc. Limbajul folosit de Verne este viu și plin de expresivitate, descrierile sunt sugestive, iar dialogurile personajelor dau veridicitate acțiunii.

Principalele teme abordate în roman sunt dorința de aventură și explorare, lupta pentru supraviețuire într-un mediu ostil, spiritul de echipă, prietenia și maturizarea forțată a copiilor puși în situații limită. Copiii dau dovadă de curaj, ingeniozitate și perseverență pentru a-și asigura cele necesare traiului zilnic. Ei trec prin transformări interioare, învățând să colaboreze și să-și înfrângă instinctele egoiste. Pericolul iminent îi determină să lase deoparte conflictele și să acționeze unite pentru binele comun.

Unele personaje precum ambițiosul Doniphan sau visătorul Service sunt creionate cu talent de Verne, care le dezvăluie treptat motivațiile și trăsăturile. Alternanța capitolelor în care acțiunea este preponderentă cu cele în care avem acces la gândurile și sentimentele eroului (precum jurnalul lui Briant) contribuie la conturarea evoluției lor.

Prin situația expusă - un grup de copii care supraviețuiesc pe cont propriu într-un univers în care normele civilizației sunt abolite - romanul trimite la opera lui William Golding, "Împăratul muștelor". Însă spre deosebire de opera lui Golding, în care copiii se degradează treptat din cauza instinctelor lor primitive, romanul lui Verne susține ideea că prin educație și colaborare, oamenii pot crea o societate armonioasă.

Prin intrigă, personaje și stilul alert, "Doi ani de vacanță" este o operă care reflectă viziunea optimistă a lui Jules Verne asupra progresului omenirii. Romanul îmbină cu succes aventura cu analiza psihologică, oferind o lectură captivantă.

Caracterizarea personajelor principale

Briant - eroul romanului, un tânăr de 13 ani, curajos și hotărât. Preia conducerea grupului de copii naufragiați și face tot posibilul să îi țină unite și în siguranță. Are inițiativă și este gata să riște pentru a-i ajuta pe ceilalți. Deși uneori intră în conflict cu ambițiosul Doniphan, acționează întotdeauna în interesul grupului.

Doniphan - un băiat ambițios și mândru, 13 ani, care adesea intră în competiție cu Briant pentru conducerea grupului. Are talent la vânătoare și îi place să fie admirat. Deși individualist, în situații critice se dovedește un prieten loial.

Gordon - prietenul lui Briant, 14 ani, este calm, practic și priceput la botanică. Cunoștințele lui despre plante îi ajută pe copii să găsească hrană și leacuri pe insulă. Gordon îl temperează adesea pe Briant cu judecata sa ponderată.

Moko - un băiat timid, dar devotat. Îl însoțește cu loialitate pe Briant și îl ajută în cele mai dificile momente. Curajul îi apare atunci când prietenii lui au nevoie. Moko gătește pentru întregul grup.

Kate - femeia curajoasă care naufragiază împreună cu niște bandiți, dar fuge de ei și îi ajută pe copii. Kate devine un fel de mamă adoptivă pentru coloniștii de pe insulă. Îi îngrijește cu afecțiune și le dă sfaturi înțelepte.

Evans - cârmaciul de pe vasul bandiților, un om curajos și ingenios. Reușește să evadeze și devine un aliat important pentru copii în lupta împotriva foștilor săi tovarăși.

Walston - șeful nemilos al bandiților, care amenință colonia copiilor. Crud, inteligent și hotărât să își atingă scopurile cu orice preț, Walston reprezintă principala primejdie în roman.

Adaptări și ecranizări

Romanul "Doi ani de vacanță" de Jules Verne, a avut de-a lungul timpului mai multe ecranizări și adaptări inclusiv filme și animații, precum și o adaptare sub formă de benzi desenate realizată de Livia Rusz în 2011.

Despre autor

Jules Verne s-a născut în 1828 în orașul Nantes din Franța. A fost cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei și a moștenit pasiunea pentru drept de la tatăl, bunicul și străbunicul său. Însă încă de mic a visat la călătorii și aventuri, fiind fascinat de lumea mării și corăbiilor din portul natal. La 11 ani a fugit de acasă cu o barcă cu pânze, încercând să ajungă în India, dar a fost găsit și readus acasă de tatăl său. 

Deși a studiat dreptul la Paris, după dorința tatălui, Verne s-a implicat mai mult în viața literară a vremii și a descoperit că îi place mai mult scrisul decât avocatura. Întâlnirea cu Alexandre Dumas fiul în 1856 a fost decisivă în a-l determina să se dedice literaturii. S-a căsătorit în același an cu o tânără văduvă, cu care a avut un fiu în 1861.

Jules Verne este celebru pentru romanele sale de aventuri și anticipație, printre care se numără "Călătorie spre centrul Pământului", "Din Pământ la Lună", "Ocolul Pământului în 80 de zile" și "Insula misterioasă". A anticipat multe dintre invențiile secolului 20 în operele sale. Este considerat unul dintre pionierii literaturii science-fiction.