Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) clasic (54) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (9) Ficțiune (51) Ficțiune istorică (5) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (2) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (4) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (1) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (20) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (7) Roald Dahl (2) roman (16) romantism (1) romanță (2) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (7) tineri (1) Tom Sawyer (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Ciuleandra, de Liviu Rebreanu. Rezumat și comentariu

Dansul Ciuleandra

Publicat în 1930, romanul Ciuleandra marchează o cotitură în opera lui Liviu Rebreanu, consacrându-l ca un fin analist al psihologiei umane. Pornind de la premisa unei crime pasionale, autorul construiește o poveste complexă despre iubire, gelozie și diferențe sociale. Nu avem de-a face cu un simplu roman polițist, ci cu o meditație profundă asupra naturii umane.

Pornind de la premisa unei crime conjugale, Ciuleandra devine un remarcabil studiu de caz, anticipând tehnici narative moderne. Vom urmări în textul ce urmează cum anumite experiențe aparent banale se acumulează până la un punct de ruptură. Iar când măștile cad, adevărata față a lucrurilor iese la lumină.Ciuleandra, de Liviu Rebreanu. Rezumat și comentariu

Rezumat

Cartea spune povestea lui Puiu Faranga, un tânăr din înalta societate bucureșteană. El este singurul copil al lui Policarp Faranga, un politician bogat și influent. Puiu are o viață ușoară, petrecându-și timpul cu femei și distracții. Tatăl său vrea ca Puiu să se căsătorească cu o fată de la țară, pentru a împrospăta sângele vechiului neam al familiei.

Într-o zi, în timp ce călătoresc prin satul Vărzari, Puiu participă la un joc popular numit Ciuleandra. Acolo o întâlnește pe Mădălina, o fată de 14 ani, și se îndrăgostește de ea. Tatăl lui Puiu o adoptă pe Mădălina și o trimite la studii în străinătate, pentru a deveni o soție potrivită pentru fiul său. Când se întoarce, Mădălina este transformată într-o tânără domnișoară rafinată, cu numele schimbat în Madeleine. Puiu și Madeleine se căsătoresc, însă fericirea nu durează mult.

Puiu devine gelos și suspicios, bănuind că soția lui îl iubește pe altul. Într-o seară, într-un acces de furie, Puiu o sugrumă pe Madeleine. Disperat, tatăl său îl duce la sanatoriul doctorului Demarat pentru a scăpa de închisoare, pretinzând că Puiu ar fi nebun. Însă doctorul Demarat lipsește și astfel Puiu intră sub observația doctorului Ursu.

Doctorul Ursu este originar din satul Vărzari și descoperim că era îndrăgostit în secret de Mădălina. Acum, el trebuie să decidă soarta lui Puiu. În cele din urmă, doctorul îl consideră iresponsabil pentru fapta sa și îl scutește de închisoare. Dar Puiu refuză să fie declarat nebun. Din disperare, încearcă să-l sugrume pe doctorul Ursu, dovedind astfel că este responsabil pentru crima sa.

Romanul explorează teme precum gelozia, iubirea neîmpărtășită, diferențele sociale și moștenirea genetică. Personajul lui Puiu este complex, trecând de la inocență la crimă, de la lașitate la curaj. Lupta interioară a doctorului Ursu este și ea captivantă. În cele din urmă, Ciuleandra rămâne o poveste profundă despre patimi omenești.

Comentariu

Introducere

Ciuleandra este un roman psihologic scris de Liviu Rebreanu și publicat în 1930. Opera prezintă o crimă pasională comisă de protagonistul Puiu Faranga și urmărește resorturile sufletești care l-au împins la acest gest extrem. Prin analiza amănunțită a psihologiei personajului, Rebreanu reușește să contureze o operă profundă despre gelozie, posesivitate și dragoste neîmpărtășită.

Semnificația titlului

Titlul cărții face referire la un joc popular moldovenesc, Ciuleandra (Șuleandra în graiul localnicilor), o horă care are o mare importanță simbolică în economia romanului. Jocul reprezintă declanșatorul pasiunii lui Puiu pentru Madeleine și devine un motiv recurent, aproape obsesiv, asociat cu iubirea distructivă a protagonistului. Ciuleandra simbolizează avântul irezistibil al dragostei-pasiune care îl înrobește pe Puiu.

Tema

Tema principală a operei este gelozia care naște violența atunci când iubirea nu este reciprocă. Puiu Faranga este incapabil să accepte că frumoasa lui soție Madeleine nu l-a iubit niciodată cu adevărat, ci doar s-a conformat voinței celor din jur care au modelat-o pentru a deveni partenera de viață a lui Puiu. Astfel, gelozia și dorința de posesiune îl împing pe Puiu la crima pasională, sugrumând-o pe Madeleine într-un impuls de furie oarbă. Tema secundară este contrastul dintre mediul rural simplu de origine al Madeleinei și lumea rafinată în care a fost introdusă prin căsătorie. Această dilemă o frământă pe Madeleine, care nu reușește să se integreze complet nici într-un univers, nici în celălalt.

Rezumatul pe scurt

Acțiunea începe cu crima comisă de Puiu asupra soției sale Madeleine, în casa lor din București. Tatăl lui Puiu intervine rapid și îl internează pe fiul său într-un sanatoriu, pentru a demonstra că acesta a acționat într-o criză nervoasă și astfel să evite închisoarea. La sanatoriu, Puiu este examinat de doctorul Ursu, care descoperă treptat adevărata poveste din spatele crimei. Puiu și Madeleine s-au cunoscut la horă în satul moldovenesc Vărzari, iar Puiu s-a îndrăgostit de frumusețea ei rustică. Tatăl lui Puiu a decis să o educe și să o transforme în soția fiului său. Însă după căsătorie Puiu realizează că Madeleine nu l-a iubit niciodată cu adevărat, iar gelozia îl împinge la crimă.

Personajele principale

Puiu Faranga este protagonistul, un tânăr aristocrat care își ucide soția Madeleine într-un impuls pasional. Este un personaj complex, marcat de gelozie și posesivitate.

Madeleine (Mădălina) este soția lui Puiu, o tânără frumoasă provenită dintr-un mediu rural simplu, pe care Puiu o idealizează. Ea rămâne un personaj mai degrabă enigmatic.

Doctorul Ursu este medicul de la sanatoriu care îl examinează pe Puiu. El provine din același sat ca Madeleine și o iubise în tinerețe, fapt care influențează relația lui cu Puiu.

Policarp, tatăl lui Puiu, este un aristocrat influent care intervine pentru a-și proteja fiul după crimă. El întruchipează mentalitatea clasei sociale din care provine.

Tipul de operă

Ciuleandra este un roman psihologic, introspectiv, care urmărește cu precădere evoluția stărilor sufletești ale personajului principal. Acțiunea externă are un rol secundar, servind doar ca declanșator al frământărilor lăuntrice ale lui Puiu. Opera aparține curentului realist-analitic, prin modul în care analizează amănunțit resorturile unei crime pasionale.

Perspectiva narativă

Perspectiva este a unui narator omniscient, care prezintă atât acțiunea externă cât și gândurile, emoțiile și amintirile personajelor, în special ale lui Puiu. Naratorul urmărește îndeaproape evoluția stărilor sufletești ale protagonistului.

Valori morale și culturale

Opera surprinde mentalitățile și prejudecățile aristocrației din perioada interbelică, în contrast cu viața simplă și naturală a lumii rurale. Se remarcă eforturile de adaptare ale Madeleinei atunci când trece de la un univers la altul. Din perspectivă morală, cartea condamnă gelozia care naște violența și incapacitatea de a accepta că iubirea nu poate fi controlată sau posedată în întregime.

Concluzie

Prin romanul Ciuleandra, Liviu Rebreanu realizează o analiză profundă a psihologiei umane, explorând resorturile unei crime pasionale. Opera surprinde magistral transformările sufletești ale personajului principal, oferind o perspectivă nuanțată asupra sentimentelor care pot împinge un om la gesturi extreme. Prin tema geloziei care naște violență, cartea transmite un puternic mesaj moral.