Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) clasic (54) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (9) Ficțiune (51) Ficțiune istorică (5) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (2) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (4) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (1) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (20) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (7) Roald Dahl (2) roman (16) romantism (1) romanță (2) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (7) tineri (1) Tom Sawyer (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

De veghe în lanul de secară. Rezumat și Comentariu

Un tânăr singuratic într-un câmp de secară, privind peste marginea unei stânci.

Publicat în 1951, romanul "De veghe în lanul de secară" reprezintă una dintre cele mai influente și mai intens dezbătute opere ale literaturii americane din secolul XX. Cartea spune povestea adolescentului Holden Caulfield, care, după ce este exmatriculat de la școala pregătitoare Pencey Prep, pornește într-o călătorie inițiatică prin New York. Romanul surprinde cu acuitate anxietățile și înstrăinarea generației postbelice printr-o critică acerbă la adresa ipocriziei lumii adulte "false".

Vocea unică și rebelă a lui Holden Caulfield, stilul direct și tonul confesiv fac din această carte un reper al literaturii americane. Limbajul inovator, dar în același timp naturalist, contribuie la conturarea unui protagonist complex, care oscilează între cinism și sensibilitate, duritate și vulnerabilitate. Deși controversată la momentul publicării, cartea a fost ulterior adoptată ca un adevărat "manifest" al generației beat și a inspirat nenumărate alte opere literare, devenind practic sinonimă cu întreaga mișcare a contraculturii anilor '50-'60.

Rezumat

Cartea prezintă povestea lui Holden Caulfield, un adolescent de 16 ani care a fost dat afară de la școala pregătitoare Pencey din Pennsylvania pentru note slabe. Acțiunea începe în weekendul în care Holden trebuie să plece de la școală, înainte de vacanța de Crăciun. El se simte singur și deprimat și decide să plece mai devreme la New York, în loc să se întoarcă acasă la părinții săi, pentru a amâna momentul în care aceștia vor afla că a fost exmatriculat.

Înainte de a pleca, Holden are o conversație cu profesorul său de istorie, domnul Spencer, care încearcă să-l facă să înțeleagă importanța aplicării la studiu. Apoi merge la un bar numit "Ernie's" în Greenwich Village, unde întâlnește o cunoștință, Lillian Simmons. Seara petrecută singur îl face pe Holden și mai deprimat.

Ajunge într-un hotel dubios, unde este aproape jefuit de liftier și o prostituată numită Sunny. În ziua următoare, Holden se întâlnește cu o fostă prietenă, Sally Hayes, la un spectacol. Ea refuză să fugă cu el, lucru care îl dezamăgește profund. Mai târziu, cheamă o fostă iubită, Faith Cavendish, în speranța de a o vedea, dar ea respinge invitația lui.

Holden continuă să cutreiere singur New York-ul, vizitând baruri și magazine. Încearcă să scape de singurătate, dar nu reușește să se conecteze cu nimeni. În cele din urmă, decide să meargă acasă pentru a o vedea pe sora lui, Phoebe. Când ajunge, o găsește pe Phoebe plângând, fiindcă părinții au aflat că Holden a fost dat afară. Holden îi spune lui Phoebe că vrea să plece în vest și să trăiască singur într-o cabană. Phoebe insistă să meargă cu el, iar atunci când Holden refuză, ea începe să plângă. Văzând că a rănit-o, Holden renunță la planul său și o duce pe Phoebe la grădina zoologică. Holden își dă seama în cele din urmă că nu poate scăpa de lume și decide să se întoarcă acasă.

Comentariu

Introducere

Publicat în 1951, romanul "De veghe în lanul de secară" de J.D. Salinger este considerat una dintre operele definitorii ale literaturii americane din secolul XX. Cartea spune povestea adolescentului Holden Caulfield, care după ce este exmatriculat de la școala pregătitoare Pencey Prep se plimbă singur prin New York într-o stare de profundă alienare și disperare.

Tema

Tema centrală a cărții este critica lumii adulte "false" și ipocrite, pe care Holden o respinge complet. El este un personaj rebel, care nu reușește să se adapteze normelor impuse de societate. Singurătatea și incapacitatea de a comunica autentic reprezintă o altă temă importantă. Deși înconjoarat de oameni, Holden rămâne fundamental singur. El caută conexiuni umane semnificative, dar nu reușește să le găsească.roman. Cartea spune povestea adolescentului Holden Caulfield, care după ce este exmatriculat de la școala pregătitoare Pencey Prep se plimbă singur prin New York într-o stare de profundă alienare și disperare. Tema centrală a cărții este critica lumii adulte "false" și ipocrite, pe care Holden o respinge complet. El este un personaj rebel, care nu reușește să se adapteze normelor impuse de societate. Singurătatea și incapacitatea de a comunica autentic reprezintă o altă temă importantă. Deși înconjoarat de oameni, Holden rămâne fundamental singur. El caută conexiuni umane semnificative, dar nu reușește să le găsească.

Semnificația titlului

Titlul cărții, "De veghe în lanul de secară", vine de la o interpretare greșită a unui vers din poemul "Comin thro' the Rye" de Robert Burns. Holden își imaginează că se află într-un câmp de secară și trebuie să prindă copiii care se îndreaptă spre prăpastie. Titlul sugerează dorința lui Holden de a proteja copiii de pericolele lumii adulte, pe care o consideră falsă și coruptă. El vrea să fie un fel de paznic nevinovăției copilăriei.

Personaje

Holden Caulfield, protagonistul

Holden este un adolescent rebel, care refuză să se conformeze lumii convenționale. Este un personaj complex, inteligent, sensibil, dar în același timp cinic și excesiv de critic. Respinge categoric regulile impuse de școala pregătitoare Pencey Prep și de societate în general. Holden este în conflict cu lumea din jur, dar și cu sine însuși. El oscilează între dorința de a proteja nevinovăția copilăriei și nevoia de a crește și a deveni adult. Deși pare dur și dezinvolt, Holden este extrem de vulnerabil și se simte singur și neînțeles. Relațiile lui cu cei din jur sînt superficiale, el nu reușește să stabilească conexiuni autentice cu nimeni. Singura excepție e sora lui, Phoebe.

Phoebe Caulfield

Phoebe este sora lui Holden, o fetiță inteligentă și sensibilă de 10 ani. Ea întruchipează nevinovăția și sinceritatea lumii copilăriei, pe care Holden vrea să o protejeze de corupția lumii adulte. Spre deosebire de Holden, Phoebe este anchipuită ca o persoană pozitivă și echilibrată. Ea îl ceartă pe Holden atunci când se comportă imatur, dar în același timp îl iubește necondiționat. Phoebe reprezintă singura persoană cu care Holden are o relație autentică. Legătura lor emoțională profundă contrastează cu superficialitatea celorlalte interacțiuni ale lui Holden.

Allie Caulfield

Allie, fratele mort al lui Holden și Phoebe, este o prezență absentă importantă în roman. Moartea lui Allie, de leucemie la vârsta de 11 ani, este un eveniment traumatic care marchează familia Caulfield. Holden încă nu reușește să treacă peste această pierdere, el se simte vinovat și își idealizează amintirea fratelui său. Allie simbolizează inocența copilăriei dispărute.

Relațiile dintre personaje

Relația dintre Holden și Phoebe este cea mai autentică din roman. Cei doi frați au o legătură emoțională puternică, un raport sincer și necondiționat. Phoebe îl ceartă pe Holden când greșește, dar totodată îl acceptă așa cum e el. Ea reușește să-l facă pe Holden să renunțe la planurile lui nerealiste de a fugi în vest.

În schimb, interacțiunile lui Holden cu lumea adulților (părinții, profesorii, cunoștințele) sunt superficiale și lipsite de substanță. Singurătatea lui Holden derivă și din incapacitatea de a stabili relații autentice cu cei din jurul său.

Apartenența la specie

"De veghe în lanul de secară" aparține curentului literar al realismului și modernismului. Limbajul direct și tonul confesiv al lui Holden îl încadrează în tradiția realist-naturalistă. Totuși, focalizarea pe experiența subiectivă și alienarea personajului apropie romanul de modernism și existențialism. Cartea este un reper important al literaturii americane postbelice.

Încheiere

În concluzie, "De veghe în lanul de secară" rămâne una dintre cele mai influente opere ale secolului XX, care surprinde anxietățile generației postbelice în căutarea identității într-o lume aparent lipsită de repere morale. Alienarea și singurătatea lui Holden reverberează la nivel universal.