Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) clasic (54) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (9) Ficțiune (51) Ficțiune istorică (5) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (2) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (4) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (1) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (20) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (7) Roald Dahl (2) roman (16) romantism (1) romanță (2) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (7) tineri (1) Tom Sawyer (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

O buclă în timp, de Madeleine L’Engle. Rezumat detaliat

Meg înconjurată de nebule și galaxii

Este nevoie de o singură fisură pentru ca obișnuitul să devină extraordinar. Aceasta este lecția pe care Meg Murry o învață într-o călătorie epică prin cosmos pentru a-și salva tatăl în îndrăgitul roman din 1962 al lui Madeleine L’Engle, O buclă în timp. O buclă în timp este un roman științifico-fantastic pentru tineri și este prima carte din seria Cvartetul Timpului a lui L'Engle. 

Povestea o urmărește pe Meg Murry, o tânără fată al cărei tată, om de știință, a dispărut după ce a lucrat la un proiect misterios care implică teseract (o încrețitură în timp care permite călătoriile în spațiu). Meg, fratele ei mai mic talentat Charles Wallace și prietenul lor Calvin O'Keefe ajung să plece într-o călătorie prin spațiu și timp pentru a-l salva.

Rezumat

Meg Murry, în vârstă de treisprezece ani, se simte izolată și tulburată. Tatăl ei, om de știință, a dispărut în mod misterios în timp ce lucra la un proiect guvernamental secret care implica un teseract (cub 4d), care permite călătoria în timp și spațiu. La școală, profesorii lui Meg o ceartă pentru performanța ei slabă, făcând-o să se simtă inadecvată în comparație cu colegii ei. Ea îl întâlnește pe Calvin O'Keefe, care devine în curând prietenul ei.

Fratele neobișnuit al lui Meg, Charles Wallace, în vârstă de cinci ani, îi prezintă pe Meg și Calvin vecinei sale excentrice, doamna Ce, inițiind o călătorie prin univers. Doamna Ce, împreună cu doamna Cine și doamna Care, le dezvăluie copiilor că universul este atacat de o forță diabolică numită Black Thing. Copiii află că tatăl lui Meg este ținut captiv pe planeta întunecată Camazotz și se hotărăsc să-l salveze.

Doamna Ce îi ajută pe Meg, Charles și Calvin cu teser (bucla în timp și spațiul) în univers. Ei aterizează pe planeta Uriel, unde creaturi supranaturale înaripate le arată Umbra și îi avertizează asupra acestei forțe malefice sinistre. După ce s-au oprit pe o planetă locuită și au consultat un clarvăzător, copiii se adresează lui Camazotz. Acolo găsesc o planetă de conformism terifiant condusă de IT, un creier supradimensionat fără trup care controlează mințile locuitorilor. Charles Wallace cade sub controlul minții IT. Meg își vede tatăl prins într-o coloană transparentă, dar nu poate să-l elibereze înainte ca Charles să-i ducă la IT.

Meg găsește puterea interioară de a rezista controlului minții al IT concentrându-se pe dragostea ei pentru Charles Wallace. Acest lucru îi permite să rupă controlul IT asupra lui Charles. Tatăl lor îi pune apoi pe Meg și Calvin în siguranță pe planeta Ixchel, dar trebuie să-l lase pe Charles Wallace în urmă. Pe Ixchel, Meg se restabilește cu ajutorul mătușii Beast. Doamna care o trimite pe Meg înapoi la Camazotz pentru a-l salva pe Charles Wallace și tatăl ei. Meg îi spune lui Charles că îl iubește, eliberându-l de strânsoarea IT. Tatăl ei este în sfârșit capabil să-i arunce pe toți înapoi pe Pământ.

Familia Murry este fericită reunită pe Pământ. Meg a descoperit curajul interior și puterea. Promisiunea doamnei W de a continua să lupte împotriva întunericului, deoarece copiii mai au de învățat și mai mult de făcut. Deși călătoria lor s-a încheiat, lupta împotriva răului continuă în tot universul.

Personajele principale

Margaret "Meg" Murry: O fată de 13 ani, familiară, cu ochelari, care se simte nefericită și stânjenită. Îi este dor de tatăl ei, om de știință, și își dorește să fie drăguță și populară. Pe parcursul poveștii, ea descoperă puterea interioară și curajul.

Charles Wallace Murry: fratele precoce al lui Meg, în vârstă de 5 ani, care demonstrează înțelepciune dincolo de anii lui. Are capacitatea de a „citi” telepatic oamenii.

Calvin O'Keefe: un licean popular de 14 ani de care Meg este îndrăgostită. Se alătură lui Meg și Charles în aventura lor.

The Mrs W's: Trei ființe cerești supranaturale (Mrs Whatsit, Mrs Who, Mrs Which) care îi ajută pe copii în căutarea tatălui lor. Ei posedă puteri magice.

IT: Un creier rău, fără trup, care a preluat planeta Camazotz. Reprezintă totalitarismul și conformismul forțat.

Acțiunea pe scurt

Meg se simte izolată și tulburată, fiindu-i dor de tatăl ei, om de știință, care a dispărut în mod misterios în timp ce lucra la un proiect secret al guvernului.

Charles Wallace îi prezintă pe Meg și prietenul ei Calvin doamnei Ce, care dezvăluie că universul este atacat de o forță diabolică numită Umbra, iar tatăl lui Meg este ținut captiv pe planeta întunecată Camazotz.

Cu ajutorul doamnei Ce, Meg, Charles Wallace și Calvin tesser (încrețirea timpului și spațiului) în univers, la Camazotz pentru a-și salva tatăl.

Pe Camazotz, ei descoperă o planetă de conformism terifiant condusă de IT, un creier supradimensionat fără trup care controlează mințile locuitorilor.

Charles Wallace cade sub controlul minții IT, dar Meg este capabilă să reziste IT și să-l învingă folosind puterea iubirii. Ea îl eliberează pe Charles și îl salvează pe tatăl lor.

Teme

  • Importanța individualității, a liberului arbitru și a curajului în lupta împotriva conformismului și a totalitarismului.
  • Puterea răscumpărătoare a iubirii în depășirea întunericului.
  • Echilibrul dintre știință și spiritualitate/emoție.
  • Speranță și perseverență în vremuri de frică și adversitate.

Context și Impact

  • Publicat în timpul Războiului Rece, romanul s-a luptat cu temerile legate de totalitarism și pierderea libertăților.
  • Unul dintre primele romane științifico-fantastice pentru tineri pentru adulți. A inspirat mulți alți scriitori din acest gen.
  • Câștigător al medaliei Newbery din 1963 și al premiului Lewis Carroll Shelf. Clasic popular și de durată.