Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (19) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (9) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) China (1) clasic (54) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) fantezie (10) Ficțiune (52) Ficțiune istorică (5) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grace Lin (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (6) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (2) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (1) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (4) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (2) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (6) Paulo Coelho (1) pentru copii (21) petre ispirescu (3) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (7) Roald Dahl (2) roman (16) romantism (1) romanță (2) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (7) tineri (1) Tom Sawyer (1) umor (7) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Alchimistul de Paulo Coelho. Rezumat

Un călător spre piramide

 "Alchimistul" de Paulo Coelho este un roman filozofic și inspirațional care explorează călătoria de autodescoperire, urmarea viselor personale și găsirea sensului vieții.

Rezumat 

Santiago a avut o zi lungă îngrijind turma de oi pe dealurile din zona rurală spaniolă. Caută un loc unde să se adăpostească peste noapte și se oprește la o biserică abandonată. Acoperișul bisericii s-a prăbușit, iar un sicomor a crescut pe locul în care se afla odinioară sacristia bisericii. Santiago adoarme sub crengile copacului. În timp ce doarme, visează. În visul său, apare o fetiță. Ea îl ia de mână pe Santiago și îl transportă la piramidele din Egipt, un loc pe care Santiago nu l-a vizitat niciodată în viața de veghe. La piramide, fetița îi spune lui Santiago că dacă va vizita piramidele, va găsi o comoară. Dar înainte să-i poată spune exact unde va găsi această comoară, Santiago se trezește.

Convins că visul are o semnificație ascunsă, merge la o ghicitoare și o roagă să-i interpreteze visul. Ea îi spune că visul înseamnă că ar trebui să călătorească la piramide, unde va găsi o comoară. Santiago este frustrat - aceasta este o interpretare mult mai simplă decât se aștepta. Dar ghicitoarea îl ceartă. În viață, îi spune ea, cele mai simple lucruri sunt cele mai extraordinare, și doar cei mai înțelepți dintre noi le pot înțelege.

Santiago își urmează visul. Își vinde oile și pornește în călătoria spre Egipt. Dar visul său este de asemenea împletit cu o dorință veche de a călători. De fapt, Santiago a renunțat la studiile religioase pentru a deveni păstor cu scopul explicit de a-și urmări dorința de libertate și călătorie, spre marea dezamăgire a părinților săi. De-a lungul cărții, visele - fie direct, fie indirect - reflectă adesea dorințele adevărate ale visătorului.

Puțin înainte ca Santiago să-și înceapă călătoria, îl întâlnește pe un personaj numit Melchizedek. Deși este deghizat într-un bătrân amărât îmbrăcat excentric, Melchizedek este de fapt un rege magic. Melchizedek îl introduce pe Santiago la un concept important - "Sufletul Lumii". Aceasta este în esență cadrul spiritual al lumii, cuprinzând sufletul fiecărei ființe vii și nevii. Dar în timp ce acest cadru există pretutindeni în jurul nostru, depinde de noi să ne conectăm la el. Unul dintre modurile în care Sufletul Lumii comunică cu noi este prin visele noastre.

Viziunea lui Santiago despre comoara îngropată îl duce din Spania în Africa, unde este jefuit de hoți de tot ce are. Își reconstruiește averea lucrând într-un magazin cu cristale, călătorește prin deșert cu o caravană de cămile, este prins în conflictul dintre triburi de deșert în război, se îndrăgostește la o oază din deșert și întâlnește un adevărat alchimist. La fiecare pas, există distragerea atenției, fie pozitive - precum dragostea sau bogăția - fie negative - precum conflictul sau greutățile - care amenință să-l abată pe Santiago de la urmărirea visului său. Dar el este hotărât în fața acestor diversiuni și în cele din urmă ajunge la piramide

În timp ce sapă nisipul, doi tineri îl văd și sunt convinși că el îngroapă un tezaur. Îl atacă, încercând să-i fure această comoară. În cele din urmă, Santiago le explică că săpă acolo din cauza a ceea ce a văzut în visele sale. Bărbații îl eliberează, dar îl disprețuiesc. Nu ar trebui să fie atât de prost încât să creadă în vise, spune unul dintre ei. Până la urmă, chiar el însuși a avut un vis recurent toată viața - dar nu a fost niciodată atât de prost să-și dedice viața pentru a-l urmări. Că, dacă ar vizita vreodată Spania și ar găsi o biserică prăbușită în câmpie, ar trebui să sape adânc acolo unde crește un copac sicomor; acolo va găsi o comoară nespusă.

În acest sens, visul lui Santiago îl duce într-un cerc complet. La întoarcerea sa acasă, el găsește comoara. Și înțelepciunea găsită de la ghicitoare este dovedită corectă - locația comorii nu ar fi putut fi mai simplă pentru Santiago să o găsească. Cu toate acestea, pentru a o descoperi, el a trebuit mai întâi să trăiască o călătorie extraordinară.

Analiză

Fiecare are o legenda personală

Povestea subliniază importanța ascultării propriului inimii și urmărirea Legendei Personale în viața fiecărei persoane.

Legenda Personală este ceea ce fiecare persoană dorește cu adevărat să realizeze în viață. Călătoria personajului principal, Santiago, este ghidată de înțelegerea acestui concept. În căutarea sa, Santiago întâlnește diferiți oameni, inclusiv Melchisedek și un alchimist, care îl ajută să-și descopere Legenda Personală.

Melchisedek explică că toți avem o Legendă Personală, dar puțini o ating pentru că societatea ne spune că este prea dificil și că ar trebui să ne concentrăm pe confortul și siguranța vieții. Cu toate acestea, Melchisedek sugerează că, dacă dorim cu adevărat ceva, acea dorință provine din univers și că universul ne va ajuta să atingem acea Legendă Personală.

Pe parcursul călătoriei sale, Santiago întâlnește un englez și un alchimist, amândoi legați de propriile lor Legende Personale. Santiago învață lecții valoroase din interacțiunile cu acești oameni și începe să înțeleagă importanța studiului și a experiențelor de viață.

Santiago descoperă că ascultarea inimii sale este cheia pentru a-și îndeplini Legenda Personală. Cu toate acestea, inima lui poate fi plină de frici și îndoieli, iar el trebuie să-i acorde îndrumare inimii atunci când aceasta ezită. În cele din urmă, Santiago învață să-și urmeze inima și să accepte suferința ca parte a călătoriei sale către înțelepciunea Sufletului Lumii.

Dragostea nu înseamnă posesie

Santiago o întâlnește pe Fatima la o oază din deșert și se îndrăgostește de ea. Pe parcursul călătoriei sale, Santiago se confruntă cu întrebări legate de dragoste și posesie și este nevoit să renunțe la lucruri importante pentru a-și urma Legenda Personală.

Fatima înțelege că dragostea nu înseamnă posesie și îl încurajează pe Santiago să continue călătoria spre piramide pentru a-și găsi tezaurul. În căutarea sa, Santiago învață că dragostea adevărată înseamnă să lași persoana iubită să fie liberă și să aibă încredere în propriile sentimente.

Pe lângă povestea de dragoste, romanul explorează și idei mai largi despre dragoste și înțelegere de sine. Santiago învață că adevăratul tezaur se găsește în interior, în înțelepciunea și înțelegerea de sine.

Soarta și libera alegere

Personajul principal, Santiago, se confruntă cu întrebări cu privire la predeterminarea Legendei personale de către univers și necesitatea luptei pentru a o realiza. În ciuda semnelor și prevestirilor universului, Santiago învață de la un îngrijitor de cămile că nimeni nu poate cunoaște cu adevărat viitorul; doar Dumnezeu poate. Prevestirile, în carte, sunt prezentate ca indicatoare care îi ghidează pe cei cărora le apar spre a-și împlini destinul. Expresia "maktub", care înseamnă "Este scris", sugerează despre calea destinului lui Santiago care ar fi predeterminată.

Întrebarea rămâne de ce trebuie să ne luptăm atât de mult pentru a ne îndeplini Legenda Personală, dacă totul este deja scris? Deși destinul său poate fi marcat, Santiago învață că atenția acordată prevestirilor din prezent ne permite să ne îmbunătățim prezentul și să ne modelăm viitorul. În esență, secretul pentru a-ți îndeplini destinul este să trăiești cu atenție și să acționezi cu încredere în momentul prezent.

Astfel, romanul explorează căutarea destinului personal și ideea că, deși poate exista o cale predeterminată, liberul arbitru și acțiunile noastre în prezent joacă un rol crucial în împlinirea Legendei personale.